Bonton pravila lijepog ponašanja

mama i kćer

Koliko ste puta čuli za pojam bonton i kako bi se trebali držati određenog bontona? Sigurno mnogo puta tijekom svog odrastanja jer se radi općeprihvaćenom načinu ponašanja koji bi trebali svi slijediti. Što je bonton?

Bonton predstavlja skup normi uljudnog ponašanja, gdje je temeljno i osnovno pravilo da ne radite drugima ono što ne bi htjeli da vama netko uradi. Bonton je osnova svakog civiliziranog društva jer bez toga bi bilo teško zamisliti funkcioniranje bilo koje zajednice.

Dobro ponašanje predstavlja umijeće i preduvjet velikog uspjeha u životu. Koliko je bonton važan u životu svakog čovjeka? Mnogo jer bez njega bi bilo teško zamisliti komunikaciju između ljudi koji se zbog toga smatraju naprednom vrstom. Upravo je iz toga proizašla uzrečica kako se neki ponašaju kao životinje jer ne poznaju osnove bontona.

[fvplayer src=”http://vimeo.com/112494062″]

Bonton je nešto s čim smo se prvi put susreli dok smo bili djeca. Tad su roditelji bili ti koji su morali svom djetetu usaditi osnovna pravila ponašanja koja su trebala poslužiti kao preduvjet njihovom daljnjem napretku u životu.

Danas roditelji isto tako snose veliku odgovornost da dijete usmjere prema pravilnom načinu ponašanja kako bi kasnije bilo uspješno i na koje bi roditelji mogli biti ponosni.

Ako već na početku djetetova života ne postoje određene smjernice prema kojima bi se ono moglo ravnati, događaju se nažalost sve one situacije nad kojima se zgražamo dok čitamo novine i gledamo vijesti.

Najbolji način da dijete usmjerite prema lijepom ponašanju, a koje u sebi sadrži pravila bontona, je da mu na najjednostavnijim primjerima pokažete kako se treba ponašati.

Neka bude dio raznih situacija u životu, pa ako ste se našli u dućanu gdje je netko iza vas imao samo jedan proizvod, a vi punu košaru namirnica, iskoristite situaciju, pustite čovjeka ispred sebe i pokažite djetetu kako se treba ponašati i kako treba pokazati veliku razinu tolerancije.

Jesu li vas roditelji učili da se dignete u autobusu starijima, majkama s djecom i nemoćnima? To je još jedan primjer lijepog ponašanja koji nažalost ponekad izostane. Ako želite biti dio civiliziranog društva i da se vaši najbliži vama mogu ponositi, pokažite da ste usvojili pravila lijepog ponašanja i da je bonton dio vas.

Autor: S.Š., Foto: Blaj Gabriel/Shutterstock