Bolovi u zubima

prirodno lijecenje zubobolje

Zub (ili zubi) koji bole obično su znak propadanja, infekcije ili druge upale u zubu ili desnima. Za liječenje valja otići stomatologu, ali možete upotrijebiti i niz kućnih lijekova da ublažite bol dok čekate. Osim toga, možete smanjiti rizik daljnjih tegoba sa zubima.

Glavni uzrok kvarenja zubi je plak, ljepljiv sloj ostataka hrane, sline i bakterija koji se taloži na zubima. Dok bakterije iz plaka jedu šećere i škrob iz čestica hrane, proizvode kiselinu koja može uništiti caklinu, zaštitnu površinu zuba. Ako hrana koju ste pojeli sadrži dodani šećer, količina kiseline naglo raste i ostaje visoka 25 minuta nakon jela osim ako je ne uklonite, primjerice pranjem zubi.

Ako često jedete hranu s mnogo šećera, velika je vjerojatnost da će vam krvariti zubi. Uznapredovalo krvarenje, s dubokim karijesom koji omogućuje bakterijama da uđu u pulpu zuba s vremenom će izazvati bolne zubne apscese.

Održavajte zdravlje zubi tako što ćete ih prati najmanje dvaput na dan i po mogućnosti nakon svakog obroka. Redovito se koristite koncem za čišćenje zubi kako biste uklonili čestice i plak između zubi.

Uzimajte što manje rafiniranih ugljikohidrata (kao što su dodani šećer i bijelo brašno). Takve namirnice potiču stvaranje plaka i povisuju razinu kiselosti u ustima.

Smanjite preveliku kiselost usta nakon jela pranjem zubi ili završavanjem obroka prirodno antacidnom hranom kao što je jezgričasto voće ili sir. I mućkanje vode po ustima može ukloniti ostatke i smanjiti kiselost.

Pijte čaj, koji je dobar izvor fluorida, minerala koji se bori protiv krvarenja. Čaj sadrži tanine koji se usto bore i protiv bakterija. Spriječite djelovanje bakterija tako što ćete svaki dan isprati usta s nekoliko kapi tinkture mire u čaši vode.

Ako vas boli zub ili su vam desni bolne i natečene, otiđite što prije stomatologu. Da biste ublažili bol od apscesa stavljajte vruć oblog na pet minuta svakih pola sata i poslije isperite usta toplom slanom vodom. Tako će se možda izbaciti gnoj.

Nakon obroka pojedite malo sira ili jezgričastog voća, koji smanjuju kiselost, ili vlaknastu namirnicu kao što je celer, koji zbog blago abrazivnog djelovanja uklanja plak.

Autor: S.G., Foto: Forewer/Shutterstock