Bolovi u leđima tijekom trudnoće

bol u ledjima

Zbog težine nerođenog djeteta i omekšavanja ligamenata tijekom trudnoće pola do tri četvrtine trudnica osjećat će nekakav oblik bola u leđima. Na sreću, mnogo toga možete učiniti da preduhitrite bol u leđima ili da ga olakšate kad se pojavi i tako spriječite da se ta neugoda pretvori u dugoročni problem nakon djetetova rođenja.

Bol u leđima uzrokuju svi faktori koji ga uzrokuju i kad niste trudni, čak i više. Loše držanje, pogrešne tehnike dizanja tereta, slabi ili stisnuti mišići te ozljede vaše ligamente, mišiće, diskove i zglobove mogu opteretiti ili naprezati. Ako ste trudni, a dugo stojite, možda će se bol u leđima pogoršati. Bol se pogoršava i potkraj dana jer se mišići u leđima umore i ligamenti blago istegnu od težine vašeg tijela. Dodatna težina djeteta koje raste pogoršava opterećenje i bol. No neki faktori vezani izravno za trudnoću pojačavaju bol u leđima.

Promjene razine hormona opuštaju mišiće i ligamente, osobito posljednjih nekoliko mjeseci trudnoće jer se tijelo priprema za porođaj. Težina djeteta koje raste može iskriviti donji dio vaše kralježnice, zbog čega će se mišići i ligamenti naprezati.

Dijete koje raste također potiskuje organe prema gore i prema natrag, zbog čega bi se vaš prsni koš mogao raširiti, što će opteretiti mišiće koji povezuju rebra. Naposljetku, vaš se centar ravnoteže polako pomiče kako bi napravio mjesta djetetu, što bi samo po sebi moglo uzrokovati bol u leđima.

Kako biste to ispravili, pokušajte svjesno stajati na čvrstu uporištu, a stopala raširite tako da vam budu u ravnini ramena.

Bol u leđima tijekom trudnoće često uzrokuje i bol zdjeličnog pojasa te išijas. Bol zdjeličnog pojasa pojavljuje se zbog omekšavanja ligamenata te remeti ravnotežu predjela zdjelice, što izaziva bol i upale. Bol u prednjem dijelu tijela može biti uzrokovana sindromom disfunkcije simfize, poremećajem koji omekšavanje ligamenata zahvati i simfizu pubis, koja je inače čvrst zglob i povezuje dvije polovice zdjelice.

Bol u leđima uzrokovan trudnoćom uglavnom će prestati nakon djetetova rođenja, kad tijelo ponovno uspostavi svoju uobičajenu ravnotežu. No i tijekom trudnoće moguć je bol u leđima koji treba liječiti pa nemojte zanemariti ništa što vam se čini neobičnim ili sumnjivim.

Potmuo bol u donjem dijelu leđa može upućivati na prerane trudove, a vaš vas liječnik obavezno treba pregledati boli li vas oštro u leđima ili je bol u leđima popraćen krvarenjem ili iscjetkom iz rodnice. Opće je pravilo da, brinete li se zbog bola u leđima, odmah odete liječniku.

Autor: S.G., Foto: Martin Allinger/Shutterstock