Bolne grudi i bradavice

bradavice

Žene ponekad mogu boljeti bradavice na prsima i uzrok tomu može biti svašta, no obzirom da je to osjetljivo područje na tijelo, to se ne bi trebalo zanemarivati. Bradavicama je primarna funkcija biti sisaljka za bebe, one su isto erogena zona.

Bolne bradavice mogu imati različite uzroke od hormonalnih, alergijskih, iritacijskih, upalnih a ponekad i težih oboljenja kao što je rak dojke. Stoga, bol u bradavicama ne treba zanemarivati nego provjeriti o čemu se radi.

Postoje neke smjernice s kojima možete otkriti uzrok boli i ublažiti je. Ako bol u bradavicama ne prođe kroz nekoliko dana, a ne znate koji mu je uzrok, trebalo bi provjeriti kod liječnika.

Bradavice se ponekad mogu iziritirati zbog njihovog trljanja o drugi metal, to se često događa za vrijeme sportskih aktivnosti. To zovu “trkaćim bradavicama” jer žene prilikom trčanja ili neke druge sportske aktivnosti ne nose dobar grudnjak pa može doći do isušenosti, boli, iritacije i krvarenja.

Bradavice ponekad loše reagiraju na temperaturu u okolini ako je previsoka ili prenisko. Alergijske reakcije mogu uzrokovati topla ili hladna voda, gelovi i sapuni za tuširanje, omekšivači i deterdženti za pranje rublja, kreme i losioni za tijelo. Simptomi alergije su crvenilo, svrbež, pucanje i perutanje kože.

Na početku puberteta dok su im bujale grudi su osjetile, sve djevojke su osjetile bol u grudima. Većina žena, uvijek ili s vremena na vrijeme osjeti bol u grudima kada se približava mjesečnica jer poraste razina progesterona i estrogena.

No kada mjesečnica prestane, ako i bol u prsima ne nestane, a niste trudni, trebali bi posjetiti liječnika. Većina žena osjeti bol u grudima i bradavicama u trudnoći, poslije poroda te za vrijeme dojenja.

Apsces dojki se javlja najčešće kod žena koje doje, a u rjeđim slučajevima se može javiti kod piercinga na bradavicama ili ako dođe do bakterijske upale koja je došla do tkiva dojke. Simptomi toga mogu biti vrućina na mjestu upale, crvenilo, visoka temperatura i oteklina. Ako je apsces u pitanju, potrebna je liječnička pomoć jer se on mora drenažirati.

Autor: S.G., Foto: Eduard Derule/Shutterstock