Bolna stopala – prva pomoć

Bolna stopala, Foto: Robert Kneschke/Shutterstock

Stopala nose naše cijelo tijelo, služe nam pri kretanju i bitna su prilikom održavanja ravne kralježnice i hoda. Stopala čine čak 28 kostiju koje su međusobno povezane zglobovima. Koračanje započinje oslanjenjem cijelog tijela na petu, a zatim na vanjski dio. Svakodnevno prosječni čovjek napravi od 10 do 20 tisuća koraka.

Pogledajte u videu par savjeta kako liječiti kurje oči:

Volite li hodati bosi po ravnoj površini velik dio vaše težine morat će nositi peta. Tada se može javiti bol. Prilikom povišenja pete za samo 2-3 cm, opterećenje pete i prednjeg dijela se izjednačuje, a bolovi nestaju.

Isto tako, bolovi se mogu javiti i prilikom nošenja visokih potpetica. Ako često nosite cipele s potpeticama višim od 5 cm opteretit ćete prednji dio stopala i prste. Čak možete i deformirati stopala i opteretiti kralježnicu, kukove i koljena.

Nepravilni položaji samo jednog dijela stopala utječu na funkcije i strukture drugih i dovode ih u neravnotežu što može izazvati bolove. Pripazite na obuću koju nosite kako bi izbjegli neke od mogućih oštećenja ili bolesti stopala.

Pripazite i na održavanje idealne tjelesne težine kako težinom tijela ne bi opteretili stopala, što također dovodi do bolova. Nedovoljna fizička aktivnost i sjedenje isto nisu dobri za stopala. Osigurajte svom tijelu svakodnevno hodanje. Preporučljivo je hodati bar 20 minuta dnevno.

Uz bolove, stopala mogu i nateknuti. Obično se to događa kod nekih bolesti kao što su visoki krvi tlak, dijabetes ili loša cirkulacija. Tipična natečena i bolna stopala možemo vidjeti kod trudnica u zadnjim mjesecima trudnoće. Voda u tijelu uzrokuje endem ili otok što dovodi i do bolova i otežanog hodanja. Nakon porođaja, otok će splasnuti, a u međuvremenu možete si pomoći opuštajućom kupkom za stopala.

Stopala su često pogođena brojnim drugim bolestima koje mogu uzrokovati bolove.

Prilikom nošenja tijesne ili nove obuće često se dogodi da oštetimo kožu i da izbije žulj. Pripazite da žulj ne pukne jer će to mjesto biti izrazito bolno radi osjetljive i tanke kože. Ako se dogodi da je ipak došlo do puknuća, koristite flastere dok koža ne zaraste.

Netretirane kurje oči mogu biti jako bolne i smetati nam kod nošenja obuće ili prilikom hodanja. Pokušajte uz pomoć kupki za stopala omekšati područje zahvaćeno kurjim okom i nakon toga ga sastrugati. Postoje i brojne medicinske metode za uklanjanje kurjih očiju.

Bol u stopalu događa se često i svim dobnim skupinama. Bol se događa prilikom dugotrajnog hodanja, trčanja ili nošenja neadekvatne obuće, a može se javiti i kao simptom kod nekih bolesti stopala.

Autor: M.L., Foto: Robert Kneschke/Shutterstock