Bolan spolni odnos

bolan spolni odnos

Spolni odnos prirodan je dio veze, a na mnoge načine je koristan za zdravlje. No bolan spolni odnos nipošto nije zdrav ni normalan. To znači da nešto nije u redu i može biti pokazatelj ozbiljnijim problemima.

Spolni je odnos ugodan i na više načina koristan za tijelo. Pospješuje oslobađanje hormona dobra raspoloženja, poboljšava opće stanje tijela, čini nas opuštenijima i dovodi nas u formu pa čak i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Ukratko, redovit spolni odnos je dobar za duh i tijelo, no samo kada se pritom oba partnera ugodno osjećaju i pritom uživaju. Osjećate li boli pri spolnom odnosu u predjelu zdjelice ili rodnice, patite od dispareunije i morate se liječiti, kao i svaku drugu tegobu.

Uzroci mogu biti gljivične infekcije i bakterijske infekcije koje katkad nemaju simptoma, no zbog njih spolni odnos može biti bolan jer se sluznica stijenke rodnice upali zbog infekcije pa dodir ili trljanje penisom uzrokuje bol. Isto tako, bolan odnos možete imati zbog nadraženosti rodnice, zbog suhe rodnice, zbog suženja rodnice, vaginizma ili zatvora.

Dopustite li da vas što muči tijekom duljeg razdoblja, to može biti pogubno za svaki aspekt vaše veze, a ponajprije za spolni užitak. Važno je o problemima razgovarati s partnerom, otvoreno i uz mnogo međusobnog poštovanja. Budete li imali sreće, bliskost će doći sama od sebe kad vam ta komunikacija postane laka.

Pronađite vremena za razgovor. Nema smisla počinjati ozbiljan razgovor ako upravo očekujete goste ili dok su djeca još budna. Odvojite vrijeme za razgovor i poštujte vlastitu odluku. isključite sve telefone i ugasite televizor. Želite li, možete pustiti i kakvu nježnu glazbu.

Izmjenjujte se. Prije razgovora dogovorite se da ćete oboje imati priliku reći što želite. Ne prekidajte partnera. Slušajte i odgovorite kad na vas dođe red. Tako ćete spriječiti verbalni rat, a ujedno će vam dati vremena da razmislite o odgovorima te obrambene ili napadačke primjedbe zamijenite pomirbenim replikama i pokažite razumijevanje.

Ugovorite sastanak. Kad oboje kažete što imate razgovor završite pozitivno. Dogovorite se o vremenu koje ćete provesti kvalitetno zajedno. To može biti šetnja po vašem omiljenom parku, mirna zajednička večera ili šetnja po brdima. Iako možda oboje volite filmove, odlazak u kino možda nije najsretnije rješenje jer ne dopušta mogućnost razgovora osim ako nakon toga ne odete na večeru. Uspostavite fizički kontakt. Držite se za ruke dok hodate ili preko stola dok večerate.

Autor: S.G., Foto: Ftelkov/Shutterstock