Bol u oku

bol u oku

Kao posljedica bolesti oka javljaju se bolovi u oku, no bolovi se mogu javiti i kao posljedica nekih drugih bolesti kao što je bolest nosa, sinusa, glave, krvnih žila, itd. Bolovi u oku osjećaju se kao bockanje, lagani pritisak i pečenje, a ponekada su čak i neizdrživi.

Kao posljedica naglog povišenja očnog tlaka može se javiti nagla i vrlo jaka bol koja se iznenada pojavljuje u oku, obično samo u jednom i to iz čistog mira. Takvi bolovi su vrlo jaki te nisu stalne jačine. Napad jakih bolova je češći kod bolesnika koji boluju od povišenog očnog tlaka i koji se liječe.

Bolovi u oku mogu se javiti i kod nekih vrsta glavobolje. Takva vrsta glavobolje zahvaća polovinu glave te je prati vrtoglavica, povraćanje i mučnina. Polovica lica se zacrveni i oznoji, zbog čega dolazi do otoka i suženja očnih kapaka. Slabije bolove oka mogu izazvati i upala bjeloočnice, rožnice i šarenice, a takva bol se najčešće osjeća kao svrbež, pečenje, osjet stranog tijela, bockanje kada nastaju smetnje, strah od svjetla, grč vjeđa i suženje.

Crveno oko izaziva strano tijelo koje je upalo u oko. Bol u oku može biti povezana i sa zuboboljom, gripom, zaraznim bolestima, tifusom, malim boginjama i malarijom, a tada je u oku samo popratna pojava, koja je bez značenja za neku dijagnozu bolesti.

Ukoliko vam se javi bol u oku, obavezno se što prije javite liječniku za očne bolesti. Bilo da je bol mala ili osjećate samo malu svrbež, nikada ju nemojte ignorirati jer i samo mali simptomi ako nisu liječeni mogu dovesti do većeg oštećenja oka.

Autor: A.Z., Foto: Remzi/Shutterstock