Bipolarni poremećaj

bipolarni poremecaj

Depresija s jedne strane, manija s druge strane, u dvije riječi – bipolarni poremećaj. Ovaj poremećaj zna biti poprilično zbunjujuć i težak. U jednom trenutku imate osjećaj da možete pomicati planine, za vas nema umora, nema toga što ne možete napraviti. Ako ste zacrtali cilj, nema toga što će vas spriječiti da dođete do njega, ako treba, nećete ni spavati, ubacit ćete se u petu brzinu i ići samo naprijed radeći stvari koje se možda prije ne biste niti usudili raditi.

Ovaj poremećaj spada u poremećaje raspoloženja koji su duševni poremećaji, a psihopatološke promjene kod ovog stanja se odvijaju na razini raspoloženja, no mogu se dogoditi i promjene u fizičkim i psihičkim funkcijama. Emocionalno stanje osobe se manifestira kroz njegovo sretno do tužnog raspoloženja. Raspoloženje je predvidivo emocionalno stanje, a zdrava osoba ga može kontrolirati. Ako je osoba bipolarna, to raspoloženje ne može kontrolirati, a kreće se od manije do depresije.

Bipolarno ponašanje najčešće počne s depresivnom fazom. Kod većine oboljelih dolazi do izmjena depresivnih i maničnih faza. Petnaest posto oboljelih će pokazivati samo simptome manične faze. Manična faza uglavnom počinje naglo i može trajati do tri mjeseca, ako se ne liječi. Depresivna faza traje do deset mjeseci ako se ne liječi.

Depresivna faza kreće sporije pa se može razvijati nekoliko dana ili tjedana. Takve osobe imaju izraženu tjeskobu, potištenost, bespomoćnost i osjećaj krivnje. Imaju strah od budućnosti, gube interese i ne znaju više kako uživati u svakodnevnim stvarima. U toj fazi se često gubit apetit i smanjuje libido, san postaje nepravilan. Ovakve simptome će obitelj i okolina primijetiti jer osoba više nije funkcionalna u svakodnevnim aktivnostima.

Manična faza će nastati naglo. Osobe se ponašaju u ovoj fazi kao da su se naglo probudile. Neke osobe će u toj fazi karakterizirati napadna šminka i neobičan stil oodijevanja U ovoj fazi osobe mogu uživati previše alkohola, prekomjerno trošiti novac, kockati i ponašati se, kako bismo u žargonu rekli – kao da su pušteni s lanca. Ponašanje im bude napadno i bučno uz previše euforije.

Kod ovakvih osoba u ovoj fazi je što one tada vjeruju kako su veliki, mogu sve, kondicija im je bolja od bilo čije. U toj fazi im ne pada na pamet prihvatiti liječenje jer se tada osjećaju jako ugodno i prije svega potpuno zdravo.

Autor: S.G., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock