Biokozmetika, dodir prirode

prirodna kozmetika
Prirodna kozmetika, Foto: Inga Ivanova/Shutterstock

Iako su počeci kozmetike bili skromni i radilo se samo o primjeni prirodnih sirovina nikako ne smijemo zanemariti ove prve korake kada smo tek počeli razumijevati kako supstance oz okoline utječu na naše tijelo i na koji način nam mogu pomoći u isticanju crta lica, njezi tijela ili liječenju bolesti.

Od 70-ih godina 20.stoljeća kozmetička industrija se počinje ubrzano razvijati što se više gomilaju otkrića koja objašnjavaju način funkcioniranja kože. To nam omogućuje da mudrije i inteligentnije iskoristimo supstance na raspolaganju. Znanje je moć. Tako je 1965. donijela objašnjenje strukture liposoma čija funkcija je olakšavanje prodiranje aktivnih tvari u kožu.

1970. otkriće tvrtke Hoffman la Roche vodi ka razumijevanju strukture tekućih kristala koji će rezultirati time da kozmetički preparati mogu ostati stabilni duže vrijeme. Struktura kože sve se više odmata pred očima znanstvenika i doista jest moguće proizvoditi kvalitetniju kozmetiku.

No koliko god kvalitetna bila, ipak je potrebno u nju staviti i sastojke koji možda nisu najbolji odabir za našu kožu. Proizvođači moraju računati da će njihove kremice i pomadice jedno vrijeme morati čekati da ih netko posvoji usamljene na nekoj polici. Možda će proći mjeseci prije no što se nađu u nečijoj kupaonici stoga je potrebno u njih umiješati razne konzervanse i supstance koje će im pomoći održati svježinu.

Sve više žena žali se na alergijske reakcije po korištenju kozmetičkih proizvoda i iako jedna od najsnažnijih, kozmetička industrija je također vrlo mlada i ima još mnoog uza naučiti. Svaka se supstanca višestruko provjerava i testira prije no što dospije u proizvod, ali nema te sintetičke supstance koja se može mjeriti sa prirodnom na mikrorazini.

No biokozmetika je ona koja je s nama bila od početka. Čovjek je vrlo rano primijetio kako će aloe vera zaliječiti opekline ili kako će med omekšati i popraviti ispucalu kožu. Popis biljaka i prirodnih supstanci koje čuvaju našu ljepotu i zdravlje kože proteže se u nedogled.

90-e godine obilježila je promjena kursa. Odjednom se vraćamo u naručje majke prirode i posvuda oko nas niču male manufakture koje se bave proizvodnjom biokozmetike bez ikakvih suvišnih kemijskih komponenti. Kupci su bili spremni za ovaj povratak izvornom i industrija prirodne kozmetike raste. Znate da je mlijeko za tijelo ili maska za kosu prirodna dobra kada vam ništa neće biti čak i ako ga pojedete.

Isto kao što pazite na ono što unosite u tijelo, jer će postati dio svake vaše stanice ,pripazite i na ono što stavljate na tijelo. Ne igrajte se sa sumnjivom kozmetikom loše kvalitete. Vidite li da je labelu istekao rok trajanja bacite ga i namažite usne medom ili skoknite do najbliže trgovine biokozmetikom po svoj mali komadić koncentrirane prirodne dobrote. Ostanite nam lijepe, mirisne i vesele.

 Autor: L.K. Foto: Inga Ivanova/Shutterstock