Biljni lijekovi i njihova primjena

biljni pripravci

Velik broj današnjih medikamenata je biljnog podrijetla, čak jedna četvrtina njih sadržava aktivne tvari ili ekstrakte koji se dobivaju iz biljaka. Do sada je samo nekoliko tisuća biljaka otkriveno i proučeno, a mnogo njih još čeka svoj red. Znanstvenici u svijetu aktivno rade na pronalasku novih bilja koje bi moglo biti korisno za izradu novih ili postojećih lijekova.

Oduvijek se bilje koristilo kao pomoć u borbi s bolestima. Čak su im se pripisivala i brojna magična svojstva. Ljudi su kroz povijest postupno počeli shvaćati kako određena biljka djeluje i koji su joj sastavi. Zahvaljujući precima možemo uživati u dobrobiti i ljekovitosti biljaka, a možemo znati i koje bi trebali izbjegavati jer mogu biti i otrovne.

Hipokrat, koji je smatran i ocem medicine još je u antičkoj Grčkoj savjetovao korištenje češnjaka i šparoga kao diuretika, vrbino lišće protiv bolova i groznice kod gripe, a mak kao sredstvo kojim se uspješno bori protiv nesanice.

Znanstvenici su i proučavanjem životinja uspjeli doći do toga što životinje jedu kada obole. To im je pomoglo u tome da te iste biljke uvrste u ljudsku upotrebu i isprobaju ih. Tako su labudovi kojima je bio ozlijeđen vrat često jeli grančice i lišće vrbe, a to je bio glavni sastojak u proizvodnji aspirina. Isto tako, proučavanjem jazavaca došli su do spoznaje da oni kada ih napadnu nametnici kopaju rupe ispod bazge jer njezino korijenje ispušta insekticide.

1820. godine iz biljke kininovca tj. iz njezine kore stabla, izdvojena je tvar kinin. Ona se i danas koristi kod liječenja malarije od koje godišnje oboli oko 250 milijuna ljudi.

Mirisni pelin je novija biljka koja se koristi kod liječenja malarije, a upotrebljava se najviše u Aziji i Africi.

Sobni zimzelen je od davnina bio korišten na Madagaskaru kao lijek protiv dijabetesa. Znanstvenici su proučavanjem te biljke ustvrdili da ima učinkovito djelovanje kod borbe protiv leukemije i kod Hodkingsove bolesti.

Iz zapadnoameričke tise, tj. iz ekstrakta kore šezdesetih je godina prošlog stoljeća izdvojen sastojak koji pomaže u liječenju raka. Ipak, nekoliko godina kasnije ukinut je jer je zaključeno da je potrebno srušiti prevelik broj stabala za liječenje jedne osobe. Znanstvenici su i tu imali rješenje! U francuskoj tisi našli su sastojak koji je još više učinkovit. Taj lijek se danas koristi u liječenju raka jajnika i dojke.

Znanstvenici su zadnjih godina sve više postupno otkrivali značenje biljaka, a napredak na tom području očekuje se i u budućnosti. Širom svijeta poznato je da su biljke učinkovite za ljudsko zdravlje. Vrijeme će pokazati u koje se još biljke možemo pouzdati da bi na prirodan način riješili određene zdravstvene tegobe.

 Autor: M.L., Foto: Pavel Lysenko/Shutterstock