Biljka maca u prahu

maca prah

Korijen mace već se tisućama godina koristi zbog velike ljekovitosti. Radi se o iznimno vrijednoj i hranjivoj biljci. Zbog svih pozitivnih učinka koji maca ima na ljudski organizam, svrstana je u superhranu.

Korijen mace porijeklom je iz Anda, a raste na velikim visinama. Prema povijesnim legendama korijen mace su Inke davale ratnicima kako bi im povećali energiju i snagu. Osim što je poznata kao biljka koja potiče izdržljivost i snagu, ona jača i libido i u njoj se nalazi i izvor plodnosti. Upravo radi toga, nakon bitke je bila uskraćena ratnicima.

Znanstvenici su joj posvetili malo više pažnje od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Danas smo upoznati s njezinim ljekovitim sastojcima od kojih se najveći broj ističe za povećanje plodnosti i libida.

Korijen mace se odlično prilagođava ljudskom organizmu i daje mu ono najbolje. Povećava snagu i izdržljivost, a odlična je kao borac protiv stresa, tjeskoba i raznih trauma. Osjećat ćete se bolje i bit ćete otporni na mentalne i tjelesne prepreke.

Spada u skupinu pametnih biljaka zbog toga što raspoznaje potrebu svakog organizma pojedinačno. Što se tiče reguliranja hormona, maca će prepoznati koji hormon mora više lučiti, a koji manje, zavisno od toga što vaše tijelo treba.

Konzumiranjem mace poradit ćemo i na imunitetu jer ona između ostalog sadrži i mnoge vitamine i minerale, vlakna, proteine, ugljikohidrate i masne kiseline. Tako možemo navesti velike koncentracije vitamina skupine B i C, a od minerale se ističu željezo, cink, magnezij, kalcij i kalij.

Što se tiče zastupljenosti kalcija ovog vrijednog minerala ima više u maci nego u mlijeku.  Upravo radi toga dobra je za sprečavanje osteoporoze.

Brojni vitamini i minerali djeluju blagotvorno na organizam, potiču apetit i poboljšavaju probavu. Ona pomaže kod izgradnje mišićne mase i općenito poboljšava fizičku izdržljivost za vrijeme vježbanja. Zato je često koriste sportaši jer njezinom upotrebom lakše dolaze do ciljeva. Ona topi masne naslage i prirodno izgrađuje mišiće.

Također, koristi i ženama pri raznim ženskim bolestima i stanjima. Jako je dobra kod menopauze jer uklanja njezine simptome kao što su napadaji vrućine, problemi s nesanicom ili znojenjem. Regulira ženske hormone te se tako koristi i kao sredstvo koje poboljšava plodnost, a na taj način korisna je i za ublažavanje simptoma PMS-a.

Dnevna doza mace je od 1500 do 3000 miligrama. Možete je pronaći u trgovinama zdrave hrane u obliku praha ili tableta. Ne preporučuje se trudnicama, a oni koji imaju povišeni krvni tlak ili neku bolest štitnjače trebali bi se posavjetovati s liječnikom.

Autor: M.L., Foto: Maca flour/freeimages