Bibinje i Sukošan – turistička obalna mjesta

crkva sv kasijana
Crkva Svetog Kasijana, Foto: www.sukosan.hr

U zadnje vrijeme pored Makarske rivijere sve se više priča o okolici Zadra, odnosno o manjim mjestima u njegovoj blizini. Tu svakako treba navesti mjesta kao što su Bibinje i Sukošan. Bibinje je mali grad koji se nalazi par kilometara južnije od Zadra sa 3.923 stanovnika. Ime Bibano počinje se spominjati sredinom 11. stoljeća, a stanovnici su se oduvijek bavili zemljoradnjom i stočarstvom. Danas je Bibinje poznato po svojoj Marini koja se proteže na 70.000 m2 na kopnu i moru.

Pored te Marine, Bibinje je poznato po velikom izboru smještajnog kapaciteta, bilo apartmana, kampova i soba. Gostima je na raspolaganju i velik broj restorana i kafića gdje možete uživati u vrhunskim specijalitetima.

Pored prekrasne prirode, Bibinje je poznato po etnografskoj zbirci u mjesnom muzeju te zbirci sakralnih predmeta iz 15. stoljeća u crkvi Sv. Ivana Krstitelja

Sukošan isto tako kao i Bibinje nudi bogatu turističku ponudu, za koju se smatra da svoje početke vuče od 1938. godine, kada su Sukošan počeli posječivati stranci, uglavnom Nijemci, Česi koji su dali ime najpopularnijoj plaži “Dječji raj”.

Sukošan se nalazi 11 km od Zadra, a poznat je po dugoj obali i brojnim intimnim uvalama te čistim morem obrubljen otocima koji se protežu u nacionalni park Kornate. Vjerujemo kako velik dio turista dolazi baš zbog toga. Osim prekrasnih plaža, Sukošan je poznat po svojoj marini Dalmacija koja je postala pravi raj za nautičare.

Sukošan je zanimljiva destinacija i zbog svojih povijesnih tragova po kojima se može zaključiti kako je nastao u vrijeme rimskog vladanja na istočnoj jadranskoj obali.

Dođete li u Sukošan svakako posjetite:

  • Crkvu Sv. Kasijana, župna crkva izgrađena od kamena sa detaljima romanike i baroka. Sveti Kasijan bio je poznat kao svetac koji je živio u vrijeme vladavine cara Dioklecijana, kada su se događali progoni Kršćana. Kasijan se smatrao velikim Rimljaninom i kršćaninom.
  • Gornja vrata, smatra se da su nekada bila ulaz, odnosno izlaz iz Sukošana. Radi se o ostacima obrambenih zidina koje su podigle mletačke vlasti 1468 – 1470. godine kako bi zaštitile mjesto i njegove stanovnike.
  • Grb Zmajevića, radi se o jedinstvenom primjerku hrvatskog grboslovlja. Grb Zmajevića je zapravo kameni grb zadarskog nadbiskupa Vicka Zmajevića.

Autor: S.Š.  Foto: www.sukosan.hr