Bezopasnost kozmetičkih preparata

Kozmetika na prirodnoj osnovi, Foto: Titchables/Flickr

Nakon što se make-up popularizirao, u prvoj polovici 20. stoljeća, nastale su mnoge institucije koje su provodile istraživanja o štetnosti i utjecaju kemijskih spojeva koji se nalaze u samim proizvodima. Već dugo vremena kolaju priče kako se u kozmetičkim preparatima nalazi mnogo sastojaka koji su štetni za ljudski organizam, no oni se i dalje proizvode.

Ako ćemo usporediti direktive Europske Unije sa direktivama koje imaju Sjedinjene Američke Države, složit ćemo se kako se na europskom tlu ipak više pridaje pozornosti zdravlju ljudi. Podaci pokazuju kako je EU zabranila oko 1.100 kemijskih spojeva za upotrebu u kozmetičkoj industriji, dok je u SAD-u broj zabranjenih spojeva i više nego duplo manji.

Prema istraživanju jedne studije iz 2007. godine, pokazalo se kako se u SAD-u i dalje koristi više od kemijskih spojeva koji su odavno zabranjeni u zemljama poput Japana, Kanade ili Europe. Također se pokazalo kako skoro svi testirani proizvodi sadrže barem jedan sastojak čija svojstva još nisu u potpunosti testirana.

Mnogi se proizvođači u kozmetičkoj industriji znaju opravdavati izgovorima da se u njihovim proizvodima nalaze vrlo male i nezamjetne količine štetnih tvari, te da je njihovo negativno djelovanje u potpunosti zanemarivo i da neće ostaviti nikakve dugotrajne posljedice.

No kao i u većini slučajeva, njihova isprika ne vrijedi s obzirom da je naša koža najveći organ koji apsorbira oko 60% tvari koje se na njoj nalaze.

Mnoge zemlje, pa tako ni SAD još uvijek nema postavljene standarde ili temelje na kojima bi se pisale uredbe o organskoj i prirodnoj kozmetici. Na tržištu se događaju promjene u kojima velike kozmetičke kompanije iskorištavaju pritisak kupaca, pa prodaju nve proizvode.

No upito je jesu li to uistinu novi proizvodi ili se samo promijenilo ime i naličje proizvoda dok je sastojak ostao isti.

Ukoliko želite da vam make-up koji nanosite bude u potpunosti prirodan, postoji nekoliko načina da se uvjerite u sigurnost proizvoda. Na pakiranjima potražite dokaz o certifikatu da je prizvod uistinu organski. A prilikom kupnje jako dobro obratite pozornost na svaki sastojak koji je napisan. Izbjegavajte korištenje kozmetike koja ima mnogo kemijskih spojeva ili umjetnih bojila.

Autor: M.T. Foto: Titchables/Flickr