Baška Voda, mjesto podno Biokova

plaža u baškoj vodi
Plaža u Baškoj Vodi, Foto: Nikolaj Potanin/Wikimedia

Makarska rivijera predstavlja prekrasan dio obale koja se ponosi velikim brojem prekrasnih turističkih destinacija. Baška Voda poznata je kao rodno mjesto brojnih poznatih osoba, među njima najviše političara. Povijest naseljenosti seže još iz prapovijesti, a dokazi se nalaze u Arheološkoj muzejskoj zbirci.

U središtu grada nalazi se zanimljiv spomenik posvećen ženama koje su nekada davno prale rublje na izvorima poznatiji kao Izvor Baška Voda. Crkva sv. Nikole još je jedna lokacija koja se ne zaobilazi, sagrađena u neoromaničkom stilu 1889. godine. Godine 1991. uz crkvu je podignut zvonik te župni dvor.

Poznato je kako je Baška kroz povijest dala 12 svećenika, a zbog svoje vjerske tradicije tijekom komunističke vladavine nazvana je Mali Vatikan. Pored znamenitosti koje ju krase, Baška je daleko najpoznatija po prekrasnim plažama.

Teško je izdvojiti glavnu plažu, jer je cijela obala jedna velika plaža. One su lijepo uređene, a svake godine lokalne vlasti trude se dovesti novi sitni šljunak kako bi što dulje bile u boljem stanju. Šljunak je na obali srednje veličine dok je u moru sitan, pa nema straha od morskih ježeva.

Plaže su opremljene tuševima i wc-ima te kabinama za presvlačenje. Posebno veseli što se na plažama nalazi wc osposobljen za osobe s invaliditetom. Jedini i najveći problem plaža je velika gužva tako da je prava sreća naći slobodno mjesto za ručnik.

Iznad plaže se nalazi šetnica pomoću koje se može doći do Brela, a dobro je što sama šetnica obiluje brojnim ugostiteljskim objektima. U blizini se nalazi nekoliko trgovina zbog čega opskrba namirnicama nije problem.

Baška Voda u večernjim satima jednostavno oživne kada su ulice prepune ljudi. Sadržaja ima, a najviše će zadovoljiti sve one koji ne traže previše. Slobodno posjetite štandove sa suvenirima te uživajte u jednom od restorana s obilnom ponudom ukusnih jela.

Autor: S.Š. Foto: Nikolaj Potanin/Wikimedia