Baška, naselje s najljepšom plažom na Krku

Baška plaža
Baška plaža, Foto: harassek/Wikimedia

Ako ste se zapitali koje je to mjesto na našoj obali koje privlači turiste diljem svijeta i koji su ovo mjesto prozvali rajem na zemlji, tada bi bilo dobro upoznati vas sa mjestom koje se nalazi na otoku Krku i čini nas ponosnima i sretnima, što se ovako prekrasna lokacija smjestila unutar granica naše države.

Baška je naselje i općina na otoku Krku koji obiluje s tridesetak šljunčanih plaža i s glavnom plažom nazvanom “Vela plaža” koja se ističe kao kruna svim ostalim uvalicama. Cijelo mjesto zapravo gravitira prema ovoj prekrasnoj plaži.

Ako pogledamo malo dalje u povijest, potrebno je naglasiti kako se prema dosadašnjim nalazištima utvrdilo da je ovo područje bilo naseljeno još u prapovijesno vrijeme. Prastanovnici ovog kraja bili su Iliri, poznatiji kao etnogrupa Japodi.

Nakon njih na ovom području razvilo se rimsko naselje, čiji ostaci datiraju još iz 2. stoljeća pr. Kr. Naselje Baška razvilo se 418. godine na brdu sv. Ivana iznad današnje Baške. Kaštel Baška prvi put se spominje 1232. godine kao Castelum Besca.

Danas je Baška jedno od popularnijih odredišta u Hrvatskoj, najpoznatije po “Veloj plaži” pored koje se nalaze brojni kafići, restorani, slastičarnice u kojima ćete se moći opustiti, osvježiti i odmoriti uz prekrasni pogled na jednu od najljepših plaža. Za glavnu plažu Baške treba spomenuti kako se od 1999. godine na njoj vijori i europska Plava zastava koja jamči čisto more.

“Vela plaža” prikladna je za djecu i za odrasle. Ne treba posebno napominjati kako je idealna prije svega za djecu, budući da se radi o klasičnom ulazu u more, gdje se u plićaku nalazi sitno kamenje prije svega ugodno za vaša stopala.

Pored prekrasne plaže, preporučili bi odlazak u Bašku i zbog drugih razloga, koji će možda najviše zaintrigrirati ljubitelje povijesti ovog zanimljivog mjesta.

Ukoliko se odlučite na dolazak u Bašku, sugerirali bi vam obilazak crkve sv. Marka gdje se nalaze brojne arheološke iskopine iz rimskog doba. Zatim se zaputite prema Suhoj Ričini ili Veloj Riki kao jedinom stalnom vodotoku na hrvatskim otocima. Nakon 8,7 km kroz bašćansku dolinu, ulijeva se u bašćanski zaljev kraj autokampa Zablaće.

Naravno neizostavan je obližnji Jurandvor u kojem se nalazi crkva svete Lucije, u kojoj je pronađena Bašćanska ploča.

Foto: harassek/Wikimedia