Baška, mjesto čuvene Baščanske ploče

poznata plaža u baškoj
Poznata plaža u Baškoj, Foto: Harassek/Wikimedia

Na otoku Krku poznatom kao najvećem otoku koji obiluje zabavom i velikim brojem zabavnih sadržaja koji su se rasporedili po svim većim mjestima, treba spomenuti i prekrasnu Bašku koja nas svaki put kad je ugledamo iznova iznenadi svojom ljepotom. Vjerujemo kako će se većina složiti s tim da od svih ostalih mjesta na Krku, Baška se najviše ističe prekrasnom plažom koja je čak bila uvrštena na svjetsku listu najljepših destinacija, što nije mala stvar. Baška je naselje i općina koja se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji.

Baška prije svega kao što smo rekli, svoju prepoznatljivost duguje tridesetak šljunčanih plaža koje su za kupače svih uzrasta, međutim među njima najviše se ističe “Vela plaža” koja se nalazi u samom mjestu, okružena brojnim restoranima, caffe barovima i pizzerijama te velikim brojem smještaja.

“Vela plaža” je prirodna šljunčana plaža čija se dužina proteže na 1.800 m, a koja može primiti čak nekoliko tisuća plaža. Od 1999. godine na ovoj prekrasnoj plaži vijori se europska Plava zastava koja prije svega simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš, te čistoću mora i obale i naravno dobru opremljenost plaže svim potrebnim rekvizitima.

Pogledamo li malo u povijest mjesta, Baška je prema nalazištima u lokalnim špiljama bila naseljena još u doba prapovijesti kada su stanovnici ovog kraja bili Iliri te etnogrupa Japodi. Kasnije se na tom području razvilo rimsko naselje čiji ostaci datiraju još iz 2. stoljeća prije Krista. Zanima li vas malo povijest tada trebate znati da su pored crkve sv. Marka pronađeni arheološki nalazi iz rimskog vremena.

Također bi vam preporučili obilazak Baščanske ploče koja se smatra značajnim nacionalnim spomenikom kulture hrvatskog naroda što predstavlja glagoljski natpis te ispravu isklesanu u 13 redaka teksta koji govori o darovnici hrvatskog kralja Zvonimira.

Zatim bi vam preporučili obilazak crkve sv. Ivana Krstitelja prve župne crkve u baščanskoj kotlini iz 11. stoljeća u čijem se zvoniku nalazi najstarije zvono na ovom području, iz 1431. godine, poznatije kao “Starac”. Naravno da na području Baške postoje još druge znamenitosti koje vrijedi pogledati, a da se isplati doći, to sigurno.

Autor: S.Š. Foto: Harassek/Wikimedia