Baška, mjesto Crne ovce

baška na krku
Baška na Krku, Foto: Laslovarga/Wikimedia

Kako ne biste pomislili da na obali jedino možete uživati u čistom moru i prekrasnim plažama, dokazuje i Baška koja se ponajviše ističe svojim zaštitnim znakom. Naravno pričamo o poznatoj plaži Baške. Spomenuli smo na početku kako na moru možete uživati i u drugim stvarima pored kupanja, a to dokazuje poznata manifestacija “Crna ovca” koja se tradicionalno održava početkom svibnja, a radi se o nevjerojatnih dva dana gdje ćete moći uživati u proljeću i svim njegovim sadržajima.

Radi se o programu koji je izuzetno zanimljiv i bogat te besplatan za sve goste, a cjelokupna manifestacija posvećena je bašćanskoj ovci. Program sadržava brojne sportske aktivnosti poput jedriličarske regate Corinthia cup u klasi Laser i Optimist. Tu je još uključeno planinarenje po obližnjim poznatim bašćanskim šetnicama, bicikliranje.

Bogati program uključuje i kulturni dio koji obuhvaća zanimljiva predavanja na temu mora i svemira, kazališne predstave, nastupe klapa i folklora te zabavnih grupa, a ne smijemo izostaviti ni zanimljivu gastronomiju koja je posvećena kušanju janjetine pripremljene na bezbroj načina.

Cijela manifestacija obilježena je veselim tonom kada je zapravo cijelo mjesto ukrašeno te kada se priprema tradicionalna kuhinja i organizira šišanje ovaca. Stvarno zanimljiv događaj koji vrijedi vidjeti i naravno doživjeti.

Crna ovca jedinstvena je prilika da osjetimo običaje nekadašnjih vremena koja nam se opet vraćaju na jedan poseban način i to tako da se miješaju stari i novi običaji. Pored uživanja u izvrsnoj hrani, ova manifestacija podrazumijeva i aktivni odmor uz planinarenje, biciklijadu, dizanje u balonu te promatranje paraglidera ili jedriličarske regate u bašćanskom zaljevu.

Crna ovca isto tako nudi priliku uživanja u čarima proljeća, što naravno podrazmijeva šetnje po uređenim stazama, upoznavanje prirode na jedan poseban način te osjećanje ugodnih mirisa prirode koja se već počela buditi. Ne vidimo bolji način da doživite početak proljeća osim da se zaputite prema otoku Krku, prema jednom od njegovih najpopularnijih mjesta.

Autor: S.Š.  Foto: Laslovarga/Wikimedia