Bagremov med

med

Bagremov med još je poznat i kao med od akacije. Radi se o vrlo rasprostranjenoj vrsti bjelogoričnog drveta. Bagrem je autohtona biljka jugoistočne Amerike koje proširila na ostatak Sjeverne Amerike, Azije i Europe. Vrlo je rasprostranjena i u našim područjima, čak ponegdje i toliko da se smatra previše invazivnom.

Bagrem raste do 30 metara u visinu, a debljina debla mu je oko jednog metra. Cvjeta obično oko svibnja nakon listanja, a najveću zrelost bagrem postiže tek nakon 30 godina.

Bagremov med smatra se kao jedan od najljekovitijih uopće i često se koristi za liječenje mnogih bolesti. Boja mu je jako svijetla i to obično svijetlo žuta. Okus mu je lagan i blag, a iznimno je i lijepog mirisa. Kristalizacija bagremovog meda se odvija sporo te tako dosta dugo ostaje u tekućem stanju. Razlog tome su velike količine fruktoze i puno manje glukoze. Za pčele koje skupljaju med važno je da im se omogući prezimljavanje na ovom medu jer će tako biti učinkovitije. Vrca se obično u zadnjim mjesecima proljeća, odmah nakon cvjetnog meda. Pčele sakupljaju bogati nektar s bijelog cvijeća bagrema koje oblikom podsjeća na grožđe.

Bagremov med se zbog svog blagog okusa i mirisa, ali i ljekovitosti preporučuje djeci. Pomaže kod svih bolesti dišnog sustava, a posebno se dobar pokazao kod upala grla. Ima blaga smirujuća svojstva koja će pomoći kod svih psihičkih oboljenja, napetosti i stresa. Djelotvoran je kod nesanice. Uzimanjem jedne žlice bagremovog meda prije spavanja riješt ćete probleme sa spavanjem.

Preporučuje ga se uzimati otopljenog u vodi ili u čaju od kamilice jer se tako pojačava njegov pozitivan učinak. Važno je da med uzimate sa suhom žlicom i da temperatura vode čaja ne bude previsoka kada ćete u njega stavljati med. Temperatura neka ne bude viša od 60 stupnjeva. Doza za uzimanje je jedna žlica meda dnevno i to u kasnim večernjim satima, prije spavanja.

Potrebno je naglasiti da su svi dijelovi stabla bagrema jako otrovni, osim njegovih cvjetova. Posebno je otrovna kora. Ova informacija je važna zbog životinja jer ako one pojedu neki njegov dio, potrebno je odmah obavijestiti veterinara.

Autor: M.L., Foto: aj graphic/freeimages