Bademovo mlijeko

bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko se od davnina koristi kao vrlo popularan napitak zbog svog finog okusa, bogatstva vitamina i minerala, ali i kao nadomjestak kravljem mlijeku. Velikom broju ljudi, bademovo mlijeko je ukusnije od rižinog, zobenog ili sojinog.

Izrađuje se prilično jednostavno od kombinacije samljevenih badema i vode. Niskokalorično je i sadrži malo masti.

Zbog velikog bogatstva nutrijenata bademu ne trebaju nikakvi posebni dodaci. Pije se čisto tako kako se i dobije. Vrlo lako, bademovo mlijeko možete napraviti i sami. Radeći ovaj napitak kod kuće, on će čak biti i kvalitetniji od napitaka koje možete kupiti u trgovinama. Postotak badema u mlijeku možete odrediti sami. Još jedna prednost izrade napitka kod kuće je ta da će on biti povoljniji nego kada ga kupite u trgovinama.

Bademovo mlijeko je dobar izbor i za one ljude koji su intolerantni na laktozu jer u bademu nema laktoze. Ne sadrži ni soju ni gluten pa je mogu koristiti i oni koji su intolerantni na njih.

Bademovo mlijeko i ostali napitci

bademovo mlijeko
Foto: Pixabay

Ako ga usporedimo s drugim napitcima, bademovo je nutritivno jedno od najbogatijih. U njemu nema kolesterola niti zasićenih masnih kiselina. Bogatstvo je omega 3 masnih kiselina koje su odlične za održavanje zdravlja srca i krvnih žila. Konzumiranje bademovog mlijeka smanjuje razinu lošeg kolesterola, povećava koncentraciju i utječe na bolje pamćenje i raspoloženje. Ublažava simptome artritisa. Bademi su puni proteina, a imaju vrlo malo kalorija. 2,5 dl mlijeka ima oko 40 kalorija i samo 3 grama masti.

Mlijeko je velik izvor minerala i vitamina. Bademi imaju mnogo vitamina E, magnezija, željeza, kalija, kalcija i cinka. Sadrže flavonoide koji sprječavaju nastanak raka i dobro utječu na izgled kože. Imaju mnogo vitamina E koji su snažan antioksidanas pa su tako odlični kod prevencije raka.

Naučite i kako pripremati napitak kod kuće! Šalicu badema namočite u vodi preko noći. Sljedeći dan ih procijedite, ulijte litru vode u blender i dodajte bademe. Miksajte tako dugo dok se cijela smjesa ne sjedini i dok se svi bademi ne pretvore u tekuću smjesu. Nakon što se procijedili napitak preko gaze, dodajte po želji cimet, med ili možda neki od prirodnih zaslađivača. Ostatak badema kojeg ste dobili cijeđenjem možete upotrijebiti za izradu kolača. Napitak badema upotrijebite u roku od tri dana i držite ga u hladnjaku. Uživajte u ovom ukusnom i zdravom napitku!

Autor: M.L., Foto: Dionisvera/Shutterstock