Autizam kod djece

bebine noge

Prvi simptomi koji roditelji primijete kod svoje autistične djece je da ne govore. Kada ostala djeca kao bebe počinju gugutati, izgovarati prve riječi, autistična djeca ne govore.

Poremećaji iz autističnog spektra (PAS) je spektar neurorazvojnih poremećaja, a osnovne značajke su teškoće socijalne komunikacije. Prvi simptomi se javljaju od najranije dobi.

Morate pratiti svoje dijete i vidjeti ako ono ne odstupa u više razvojnih područja, pričekajte. Tako će vam savjetovati i liječnik.

Morate reagirati ako vaše dijete nema reakciju na neuzvraćanje smiješka, izostaje mu socijalni smiješak u dobi od 6 mjeseci, ima slabi kontakt očima, ne odaziva se na ime, ne reagira na zvukove ili govor drugih ljudi, odsustvo geste pokazivanja i drugih gesti, ne brblja s 12 mjeseci, ne dijeli interes s drugima, ne izgovara prve riječi do 16 mjeseci, ne spaja riječi do 24. mjeseca, nema repetitivni, odnosno ponavljajući pokret tijela (vrtnja, ljuljanje samih sebe, mahanje rukama), te ne ponavlja radnje s predmetima.

Primijetit ćete da se autistična djeca ne znaju igrati poput druge djece, za njih igra nema svrhu. Ponekad su osjetljivi ili neosjetljivi na zvukove, neka su djeca previše pasivna, dok su druga hiperaktivna, rijetko imitiraju ljude oko sebe, ne prilagođavaju se na promjenu rutine, a ako pričaju prisutne su eholalije, tj. neposredno ponavljanje iskaza drugih ili odgođeno ponavljanje fraza,…

Ako ste primijetili simptome kod svoje djece u dogovoru s liječnikom započnite terapiju što prije. Započeta što ranije, provođena kontinuirano i intenzivno, može odigrati presudnu ulogu.

Od temeljne je važnosti da roditelj i osoba kojoj se roditelj obratio, detaljno promotre dijete te se, ako postoje neki znakovi sumnje, obrate stručnoj osobi kako bi dijete dobilo pravovaljanu i pravovremenu dijagnozu, a samim time na vrijeme bilo uključeno u potrebne terapijske postupke.

Kao roditelj možda će vas mučiti nedoumica kojim intenzitetom i koju vrstu terapije primjenjivati kod svog djeteta. Kroz terapiju cilj joj je podučiti dijete novim vještinama, odnosno unaprijediti komunikacijski, jezično-govorni, socijalni, motorički i funkcionalni životni razvoj, održati već stečene vještine, generalizirati naučeno te ukloniti nepoželjne oblike ponašanja poput samo-stimulacije, nepažnje, agresije i auto-agresije.

Ako sumnjate da vaše dijete ima simptome autizma obratite se liječniku. Nemojte čekati i započnite s terapijom što prije.

Autor: M.Š., Foto: Nataliya Hora/Shutterstock