Atkinsova dijeta – proteinska dijeta

atkinsova dijeta

Postoji jako puno dijeta i savjeta kako najbolje otopiti suvišne kilograme, no u zadnje vrijeme sve veću popularnost bilježi poznata Atkinsova dijeta ili proteinska dijeta, koja se zapravo temelji na visokom unosu proteina, a popriličnom niskom unosu ugljikohidrata. Njezinim začetnikom smatra se Robert C. Atkins.

Atkinsova dijeta dijeli se na tri faze, a one podrazumijevaju uvod, odnosno pripremu, provođenje dijete i gubitak tjelesne mase (što je željeni učinak) te faza održavanja tjelesne mase. Ova zadnja faza smatra se najtežom, odnosno zahtijeva se određena vrsta discipline.

Tijekom uvodne faze koja traje prvih 14 dana, unos ugljikohidrata smanjen je na najviše 20 g dnevno.

Ne preporuča se voće, kruh, žitarice, povrće bogato škrobom, mliječni proizvodi, osim naravno sira, vrhnja i maslaca. Kada dođete do faze gdje polako počinje opadati masa, počinje eksperimentiranje s različitim vrstama ugljikohidrata dok se ne ustanovi koje se doze mogu unositi, a da se i dalje nastavi gubiti na težini što je i logično jer ne djeluju jednako svi sastojci na svakoga.

Tijekom posljednje faze utvrđuje se količina ugljikohidrata koju osoba može konzumirati, a da pritom uspije zadržati tjelesnu masu. Kada se nakon završne faze odredi optimalna količina ugljikohidrata, često se osobama zna savjetovati da nastave unositi tu optimalnu količinu ali ne više od toga.

Bitno je znati kako s potpunim izbacivanjem ugljikohidrata, naslage se počinju topiti tako da sa prvih 6 dana možete izgubiti do 5 kg, a svaki sljedeći dan lakši ste za 1 kg. Za 24 dana možete izgubiti i do 20 kg. Potrebno je imati na umu da dijeta nije za svakoga i da se treba prije savjetovati sa liječnikom.

Zabranjen je kruh, riža, brašno, soja, grašak, prezle, pohano, tjestenina, lješnjak, zaprške, margarin, šlag, šećer, čokolada, sladoled, sir, voće, a ograničeni su mliječni proizvodi. Dozvoljeno je mlijeko, putar, kiselo mlijeko, jogurt. Također su dozvoljene sve vrste mesa. Kako biste uspjeli nadoknaditi sve vitamine, savjetuje se uzimanje multivitaminskih tableta. Bitno je napomenuti kako dijetu držite onoliko dana koliko želite smršaviti, a kada postignete željenu težinu, organizam neko vrijeme neće dobivati na kilaži.

Autor: S.Š., Foto: Gregory Gerber/shutterstock