Astrofest u Višnjanu

Promatračnica u Višnjanu, Foto: Kork/Wikimedia

Da nisu sve manifestacije koje se uglavnom odvijaju po ljeti to na obali slične svjedoči još jedan događaj koji se odvija početkom ljeta i koji je sve samo ne ukalupljen.

Naime turistička zajednica općine Višnjan u suradnji s Astronomskim društvom Višnjan, Znanstveno edukacijskim centrom Višnjan, organizira zanimljivu manifestaciju pod imenom AstroFest.

Njihov je primarni cilj vrednovati tradiciju proizvodnje kvalitetnih vima s područja općine Višnjan u svrhu njihove prepoznatljivosti i vrijednosti te stvaranja tradicije okupljanja i obilježavanja razdoblja ljetnog solisticija nizom gastronomsko – enoloških, astronomsko – znanstvenih te kulturnih sadržaja.

Dakle na dan ljetnog solisticija 21. lipnja svi zaljubljenici u astronomiju okupljaju se na brdu pokraj svjetski poznate višnjanske zvjezdarnice. Taj je dan inače poznat kao dan sa najkraćom noći u godini uz koju se prema mnogim usmenim predajama vežu razna mistična vjerovanja.

Radi se o cjelonoćnom galzbeno-scenskom programu koji započinje ispraćajem zadnjih sunčevih zraka uvečer, a završava dočekom prvih sunčevih zraka izjutra uz nevjerojatne hipnotičke ritmove bubnjeva.

Kao što možete primjetiti radi se o zaista posebnom događaju gdje se nastoje uskladiti različite želje mnogih, a pritom mislimo na one koji su tu došli samo zbog promatranja zvijezda i onih koji su se pritom odlučili dobro zabaviti.

Ne možete reći da se radi o svakidašnjem događaju kad se na jednom mjestu nastoji uskladiti generacijski jaz koji nastaje među svim tim posjetiteljima koji se ovdje nađu.

Sama manifestacija omogućuje Višnjanu stvaranje novog događaja visokog stupnja prepoznatljivosti čime se dobiva nova turistička ponuda koja se nastoji plasirati na svjetsko tržište. Ujedno se nastoji graditi brand Višnjana kao prije svega turističke destinacije.

Sam Astrofest zapravo predstavlja jedinstveni događaj koji prije svega privlači veliku pažnju ljubitelja plesa, neba, zvijezda i duhovne New age glazbe. Svi vi koji ste bili znate da se radi o nečem posebnom, što se teško može objasniti riječima, nešto što se jednostavno mora doživjeti.

Autor: S.Š. Foto: Kork/Wikimedia