Aromaterapija za opuštanje

aromaterapija kod kuce

Prije primjene aromaterapije za liječenje simptoma u vezi s kojima biste se inače posavjetovali s liječnikom, važno je postaviti pouzdanu liječničku dijagnozu. Eterična se ulja svuda mogu nabaviti pa je za postupke, kao što su inhalacija, masaža i kupke, moguće izvoditi i kod kuće. No, ulja će biti djelotvorna samo ako su brižljivo izlučena i ispravno uskladištena.

Najbolja se ulja prodaju u bočicama od tamnog stakla i s naljepnicama na kojima su navedeni latinski naziv biljke i upute za upotrebu, a upozorenja jasno nabrojena. Kvalitetna se ulja obično označavaju kao “prava” ili “čista” eterična ulja i dobivaju se destilacijom i uz pomoć vruće pare ili istiskivanjem iz prirodnog, obično organski uzgojenog biljnog materijala.

Ulja kupujte kod pouzdanog dobavljača (savjet zatražite kod aromaterapeuta) i držite ih na hladnu mjestu, u čvrsto začepljenim bočicama od tamnog stakla. Odaberite ulja koja su vam potrebna tako što ćete najprije napraviti popis onih koja se mogu primijeniti na vaše tegobe, a onda s tog popisa izdvojite ona koja vam najviše odgovaraju. Prije primjene eteričnog ulja za masažu ili kupku morate ga razblažiti u prikladnoj tvari koja se naziva nositelj.

Pomiješajte eterično ulje s uljem nositeljem odnosno losionom u preporučenim omjerima. Možete unaprijed pripremiti količinu za nekoliko puta. Ako vam se stanje ne popravi uz uporabu ulja ili uljne mješavine koju ste odabrali, razmislite o posjetu kvalificiranom terapeutu od kojeg ćete zatražiti savjet.

Inhalacija eteričnim uljima

Najbrži je način na koji eterično ulje može uči u krv. Inhalirati možete na dva jednostavna načina.

Stavite nekoliko kapi hlapljivog ulja kapnite na tkaninu, stavite tkaninu na nos i udahnite. Ili, jednu-dvije kapi eteričnog ulja kapnite u zdjelu vruće vode, ručnikom prekrijte glavu i zdjelu pa udišite paru, no najviše do pet minuta.

Svaki od tih postupaka možete po potrebi ponavljati do tri puta na dan, ili odabrana ulja upotrijebite u mirisnoj svjetiljci. Imajte, međutim, na umu da je koncentracija pri toj metodi manja pa je taj način, prema tome, prikladniji za popravljanje raspoloženja ili za umirenje.

Kupke za opuštanje

Ležanje u vodi kojoj ste dodali određenu količinu eteričnog ulja jedan je od najjednostavnijih načina na koji se ulje može upiti u tijelo.

Upotrijebite deset žličica nositelja kojem ste dodali eterično ulje u nekom preporučenom omjeru (dodate li eterično ulje u kupku bez nositelja, ulje će plutati po površini vode pa će to umanjiti terapijski učinak).

Dobro promiješajte vodu tako da raspršite ulje. Zatvorite vrata i prozore pa se na 10 minuta opustite u kupci.

Autor: S.G., Foto: Zulhazmi Zabri/Shutterstock