Aromaterapija – za duh i tijelo

aromaterapija

U korijenu, stabljici, sjemenju, lišću i cvjetovima svake biljke, nalazi se jedinstvena kombinacija ulja poznata kao njezino eterično ulje. Eterična ulja odabranih biljaka koriste se u aromaterapiji za poticanje tjelesne, duševne i duhovne ravnoteže i sklada.

Misli se da djelotvoran terapijski učinak tih ulja proizlazi iz njihova djelovanja na hormone i druge nositelje kemijskih poruka u tijelu i mozgu.

Uporaba eteričnih ulja potječe još iz 4500. godine pr. n. e., u doba kada su Egipćani od njih izrađivali miomirise i lijekove. Egipćani su proizvodnju mirisa povezivali s religijom, pridružujući svakome od svojih mnogih božanstava po jedan miris.

I svećenici su u postupku balzamiranja upotrebljavali eterična ulja pa se tragovi tih tvari još mogu pronaći u mumijama starim i 3000 godina.

To se drevno znanje održalo među grčkim, rimskim i arapskim liječnicima čiji je rad stoljećima imao veliki utjecaj. Čak su još u 18. stoljeću eterična ulja imala veliku primjenu u izradi lijekova. No, krajem 19. stoljeća mnoge je od tih ekstrakata već bilo moguće proizvesti i sintetski.

Takav je postupak bio jeftiniji i lakši od dobivanja istih tvari iz bilje pa su se prirodni lijekovi počeli sve rjeđe rabiti.

Moderna aromaterapija počinje s radom francuskog kemičara Renea-Mauricea Gattefossea koji je 1920. godine otkrio ljekovita svojstva lavandina ulja. To ga je potaknulo na istraživanje o antiseptičnim svojstvima eteričnih ulja pa je 1937. godine objavio prvu modernu knjigu o aromaterapiji.

Prije uporabe eteričnog ulja za masažu ili kupku, morate ga razblažiti u prikladnoj tvari koja se naziva nositeljem ili temeljnim uljem. Za masažu kao nositelja upotrebljavajte vrlo kvalitetno hladno tiješteno biljno ulje, kao što su bademovo ili suncokretovo ulje te ulje od koštice grejpa.

Za kupke umiješajte ulja u bezmirisni losion ili bazu za pjenušavu kupku, a zatim mješavinu ulijte u vodu. Ulja miješajte s nositeljem u dolje prikazanim omjerima. Nemojte dodavati više od navedene količine eteričnog ulja: to neće povećati njegov djelotvoran učinak.

Autor: S.G., Foto: Zulhazmi Zabri/Shutterstock