Aromaterapija za djecu

priprema kupke za dijete

Briga i njega djece svima su apsolutni prioritet, stoga bez obzira na to je li riječ o prehladi, ozljedi ili streptokoku, prvo što pada na pamet svakom roditelju je kako pomoći djetetu na najmanje neugodan način.

U današnje vrijeme mnogi preparati, pa čak i obični antiseptici često su prepuni kemikalija pa se sve više roditelja okreće prirodnim načinima liječenja, a jedno od najugodnijih za dijete upravo  je aromaterapija.  Glavni “lijek” odnosno preparat je eterično ulje, koncentrirana hidrofobna tekućina koja sadrži aromatske spojeve iz biljaka. Aromaterapija je vrlo ugodan tretman za djecu zbog prekrasnih mirisa, a osim toga mogu sudjelovati u pripremi i provedbi tretmana pa su manje  uplašena i zabrinuta.

Za djecu koristimo mješavine manjih koncentracija nego za odrasle. Vrlo često su nam dovoljne 1 do 2 kapljice eteričnog ulja. Zato je potrebno za izradu preparata za djecu prvo pripremiti sinergetske mješavine, odnosno u praznu bočicu pomiješati potrebna eterična ulja u navedenim količinama te za krajnju primjenu koristimo potreban broj kapi te mješavine.

Pelenski osip

Kada beba dobije pelenski osip najvažnije je to područje temeljito oprati. U vodu za ispiranje dodajte cvjetnu vodicu lavande. U 50 ml mandinga prethodno otopljenog u vodenoj kupelji dodajte 3 kapi germanske kamilice i 3 kapi lavande.  Sve dobro promiješajte te ostavite da se ohladi i ponovno skrutne.

Rast zubi

Prilikom izbijanja zubića djeca su vrlo nervozna i osjetljiva. Odraslima je često takvo stanje teško gledati, tim prije što im ne mogu pomoći. U 1 žlicu baznog ulja dodajte 1 kap germanske ili rimske kamilice. Dijelom dobivene mješavine namažite djetetu obraze u razini čeljusti. Postupak ponavljajte 2 do 3 puta dnevno.

Disanje i bolji san

Kako bi djeca bolje spavala i lakše disala, možete im preko noći upaliti aroma ventilator s 1 do 2 kapi eteričnog ulja kajeputa ili eukaliptusa radiata i lavande.

Prehlada

Prehlada je svakako jedan od najčešćih problema. Preporučena mješavina eteričnih ulja ima višenamjensku upotrebu i svakako ju je dobro imati spremnu kod kuće. U praznoj bočici pomiješajte 10 kapi eukaliptusa radiata, 10 kapi čajevca, 5 kapi fine lavande i 1 kap timijana linalola. Mješavinu možete koristiti u kupkama. Broj kapi ovisi o dobi djeteta. Za djecu do 6 godine preporučuje se 3 kapi, za djecu do 11 godina 4 kapi, a za djecu iznad 12 godina 5 kapi mješavine. Istu mješavinu koristite i za suhu inhalaciju tako da 2 kapi mješavine nanesete na rupčić te date djetetu da udiše.

Naravno, nije potrebno napominjati da držite eterična ulja izvan dohvata djece. Nekoliko kapi čistog eteričnog ulja ne bi trebalo biti opasno po život, ali za svoju zaštitu, najbolje je držati se mjera opreza.

Također, iako je aromaterapija nježan oblik liječenja, bebina koža je izrazito osjetljiva pa se svakako posavjetujte s licenciranim aromaterapeutom i  pedijatrom. Svaku mješavinu prvo iskušajte na malom dijelu kože kako biste provjerili eventualnu alergijsku reakciju. Odlučite li se za aromaterapiju, ne štedite na kupovini esencijalnih ulja, osobito za bebe.

Jeftinija eterična ulja često se dobivaju kemijskim postupcima koja mogu ostaviti tragove kemikalija. Iako su dobra za mirisanje prostora, ili čak za dodavanje u kupke odraslih, kod beba mogu izazvati osip ili alergijsku reakciju.

Autor: S.K., Foto: Poznyakov/Shutterstock