Aromaterapija za djecu u zimskim mjesecima

razna eterična ulja
Razna eterična ulja, Foto: Inga Dudkina/Shutterstock

Zimsko razdoblje, osim dječjih radosti na snijegu, obilježava i češće obolijevanje djece, osobito u dječjim kolektivima poput predškolskih i školskih ustanova. Statistički podaci pokazuju da više od polovice djece odlazi liječniku zbog simptoma akutnih respiratornih infekcija (hunjavica ili prehlada, sinusitis, respiratorni katar, akutni bronhitis). Uzročnici ovih infekcija su virusi i bakterije.

Tijekom prvih pet godina života djeca godišnje prebole u prosjeku od 6 do 9 akutnih infekcija dišnih organa. Neovisno o tome je li riječ o virusnoj, ili bakterijskoj infekciji, nakon posjeta liječniku i određivanja terapije, roditelj može ublažiti neugodne simptome poput začepljenog nosa, suhog i nadražujućeg ili mokrog i produktivnog kašlja.

Isto tako može olakšati djetetu san, umanjiti mišićnu bol, ojačati djetetov imunološki sustav te ubrzati tijek oporavka djeteta s pomoću eteričnih ulja primjerenih djeci predškolskog i školskog uzrasta.

  1. Čajevo drvo/čajevac (Melaleuca alternifolia) djeluje imunostimulirajuće, snažan je antiseptik te je indiciran kod dišnih infekcija bez obzira na vrstu patogenog mikroorganizma.
  2. Eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata) djeluje izrazito virucidno te olakšava iskašljavanje.
  3. Kajeput (Melaleuca cajeputi) djeluje snažno virucidno i baktericidno te olakšava iskašljavanje. Blagog je mirisa i manje agresivnog djelovanja od eteričnog ulja E. radiata zbog čega se smatra posebno pogodnim u tretmanu dječjih dišnih infekcija.
  4. Prava lavanda (Lavandula angustifolia) opušta spazam glatkih mišića dišnog sustava čime olakšava disanje, umanjuje spazam i bol skeletnih mišića te svojim sedirajućim djelovanjem umiruje i lako uvodi dijete u san.
  5. Mandarina (Citrus reticulata) djeluje snažno spazmolitički pa je indicirana kod spazama i bolova u skeletnim mišićima. Djeluje i snažno smirujuće pa olakšava stanja poput nervoze i nesanice. Zbog svojeg ugodnog i lako prepoznatljivog mirisa, djeci je jedno od omiljenih eteričnih ulja koje krasi epitet “ulja dječje radosti”.
  6. Mirta kemotip cineol (Myrtus communis) olakšava iskašljavanje te sprječava pretjeranu produkciju sluzi. Smatra se visoko djelotvornim eteričnim uljem u tretmanu dječjih dišnih infekcija te ga zbog blagog mirisa djeca bolje prihvaćaju u odnosu na eterično ulje E. radiata.
  7. Ravensara (Cinnamonum camphora) djeluje imunostimulirajuće i snažno virucidno.
  8. Timijan kemotip linalol (Thymus vulgaris) djeluje iznimno mikrobicidno pa se u tretmanu dječjih dišnih infekcija preporučuje primijeniti ga inhalacijski u kombinaciji s eteričnim uljima kajeputa, ravensare i E. radiata.

Eterična ulja mogu se primijeniti na više načina:

Izravno na kožu djeteta

Eterično ulje razblažuje se biljnim uljem te se dobivena uljna mješavina nanosi na područje sinusa, vratnih limfnih čvorova, prednje i stražnje strane prsnog koša. Za dojenčad kapne se 1 kap eteričnog ulja u 10 ml biljnog ulja, za djecu od 2. do 7. godine starosti 2 kapi, a za djecu stariju od 7 godina 3 kapi eteričnog ulja. Uljna mješavina može se nanijeti i na područje stopala gdje se može primijeniti nešto veći broj kapi odnosno do najviše pet kapi.

Inhalacijom

Za nju je potrebno skuhati 500 ml vode i uliti u posudu za inhalaciju, pustiti vodu da se malo ohladi kako vruća vodena para ne bi nadražila osjetljive dišne putove, kapnuti eterično ulje ili kombinaciju eteričnih ulja te pustiti dijete neka se inhalira do najviše 5 minuta. Za djecu od 2. do 7. godine starosti potrebno je kapnuti 2 kapi, a za djecu stariju od 7 godina 3 kapi eteričnog ulja.

Kupkom

Koju je najbolje prirediti uvečer prije spavanja kako bi umirila dijete i olakšala mu san te oslobodila izmučeno tijelo spazama i boli u mišićima. Kupka se priređuje sa sojinim vrhnjem kao odličnim prirodnim emulgatorom u koji se ukapaju eterična ulja i uliju u kadu tople vode.

Kupka za dojenčad priređuje se tako da se u 2 žlice sojinog mlijeka kapnu 2 kapi eteričnog ulja, za djecu od 2. do 7. godine starosti 4 kapi, a za djecu stariju od 7 godina 6 kapi eteričnog ulja. Kupka ne treba trajati duže od desetak minuta.

Prostor u kojemu boravi dijete može se obogatiti aromalampicom, ili difuzerom s 1 kapi eteričnog ulja za dojenčad, 2 kapi za djecu od 2. do 7. starosti te 3 kapi za djecu stariju od 7 godina.

Preporuka je osnažiti djetetov, bolešću narušen, imunološki sustav konzumacijom hladno prešanog ulja crnog kima (Nigella sativa). Ulje crnog kima poznato je, i sve glasnije spominjano, po svojem jedinstvenom imunoregulirajućem djelovanju zbog kojeg se koristi i u kurativne i u preventivne svrhe.

Ne koriste ga djeca ispod treće godine starosti. Neugodnog je okusa koji je najlakše zamaskirati s nekoliko gutljaja gustog voćnog soka, žličicom meda, ili na bilo koji drugi način prihvatljiv djetetu.

Uzima se do 15 kapi (1/2 čajne žličice) jednom dnevno nakon obroka tijekom tri mjeseca, nakon čega se napravi stanka od mjesec dana. Nakon stanke može ponovo početi konzumacija ulja crnog kima. Djeca iznad 10. godine starosti mogu uzimati 30 kapi (1 čajna žličica) ulja crnog kima dva puta dnevno ako im odgovara.

Napomena: u djece asmatičara ne primjenjuje se klasična inhalacija, nego tzv. suha inhalacija kadA se 1 kap eteričnog ulja, najbolje prave lavande, kapne na papirnati rupčić koji se prinese licu te se udišu ljekovite pare eteričnog ulja. Ostala navedena eterična ulja mogu prouzročiti, ili otežati asmatični napadaj.

Autor: Gordana Gorinšek, mag. ing. fitomed. i aromaterapeut
www.facebook.com/aromaticni.kutak
www.aromaticnikutak.blog.hr

Foto: Inga Dudkina/Shutterstock