Aromaterapija i korištenje eteričnih ulja

Masaža eteričnim uljem, Foto: Phil Date/Shutterstock

Aromaterapijom zovemo kontrolirano korištenje eteričnih ulja u očuvanju i prevenciji našeg zdravlja. Iako ih nazivamo uljima eterična ulja su zapravo smjesa hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljaka destilacijom ili tiješnjenjem.

Jedno eterično ulje u sebi ima stotine kemijskih spojeva, i premda njihovo djelovanje još uvijek nije potpuno razjašnjeno, zna se da ulja farmakološki djeluju na cijeli organizam, a svojim mirisom pozitivno utječu i na naše emocije i raspoloženje.

Eterična ulja koriste se na različite načine. Najčešći način je inhaliranje, i to aroma svjetiljkama u koje se stavi voda i nekoliko kapi odabranog ulja. Molekule ulja zagrijavanjem se šire prostorijom i osvježavaju ga. Parne inhalacije koriste se kada je riječ o problemima s dišnim putevima. Kod začepljenog nosa dovoljno je u jedan decilitar vode staviti kap ulja eukaliptusa ili metvice i pokriti glavu ručnikom kako pare ne bi izlazile.

Masaže eteričnim uljima najugodniji su način opuštanja tijela; tijelo se oslobađa otrova, poboljšava se cirkulacija, a stres nestaje.

Važno je znati da se većina eteričnih ulja nikada ne nanosi direktno na kožu već se miješaju s nekim temeljnim uljima poput ulja avokada, badema, kantarionova ili maslinova ulje.

Kupke su također odličan način za opuštanje tijela, a djeluju i na dišne puteve. U prirodne emulgatore ukapamo eterična ulja i dodamo ih u kadu s toplom vodom. Kupke mogu biti za cijelo tijelo, ali i za samo neke dijelove.

Aromaterapija moguća je i kroz tuširanje; u tekući sapun ili gel ukapamo kombinaciju eteričnog i biljnog ulja. Tijelo će upiti eterična ulja i nahraniti se biljnim. Saune su odličan način za eliminiranje otrova iz organizma i za probleme s disanjem; vruće kamenje prelije se vodom u koj su dodana eketrična ulja. Komprese najčešće koristimo kod bolova u mišićima, zglobovima i uboda insekata. U vodu se stavi malo jabučnog octa ili morske soli te eterično ulje.

Žene koje su se godinama neuspješno borile s učestalim vaginalnim infekcijama problem su uspjele riješiti tek korištenjem odabranih eteričnih ulja, poput ulja australskog čajevca koji ima jaka antigljivična i antibakterijska svojstva. Kod upale desni i različitih infekcija usne šupljine koristi se grgljane. Najbolji emulgator je med u koji se ukapa par kapi ulja pomiješanih s vodom.

Eterična ulja mogu se dodavati i u različite kupovne kreme, tonike i losione koji će znatno obogatiti, no posebnu kozmetiku na bazi ulja možemo pripremiti i sami. Neovisno o tome je li riječ o konkretnom zdravstvenom problemu ili tek opuštanju uz opojne mirise, aromaterapija će blagotvorno djelovati na svaku osobu.

Autor: I.H., Foto: Phil Date/Shutterstock