Antioksidansi, čuvari našeg zdravlja

posuda sa zdravim namirnicama
Posuda sa zdravim namirnicama, Foto: Altin Osmanaj/Shutterstock

Antioksidansi su poznati kao grupa minerala i enzima koji pomažu organizmu svakog čovjeka u zaustavljanju djelovanja slobodnih radikala na stanice. Oni na neki kruže organizmom i spriječavaju djelovanje štetnih tvari dok druga skupina antioksidansa zaustavlja slobodne radikale prije nego što se uspiju spojiti s drugim molekulama.

Upravo su oni jedan od najvećih neprijatelja s kojima se organizam može susresti, a koji ugrožavaju imunitet zbog čega dolazi kasnije do razvoja mnogih infekcija i brojnih degenarativnih bolesti poput tumora i bolesti srca. Slobodni radikali su isto tako jedan od ključnih faktora kod starenja.

Potrebno je razlikovati radikale kao što je superoksid, hidroksilni radikal, hidrogen peroksid, lipidni peroksid, nitrit te singletni kisik poznatiji kao iznimno štetna vrsta slobodnog radikala. Oni mogu nastati izlaganjem zračenju i štetnim kemijskim djelovanjima.

U organizmu postoje elementi koji ih neutraliziraju kao što su četiri enzima, a koje organizam sam proizvodi. Međutim postoje tvari u organizmu koje isto tako djeluju kao antioksidans, a radi se o vitaminu A, betakarotenu, vitaminu E i mineralu seleniju.

Konzumacijom hrane koja sadrži antioksidanse u velikoj mjeri se smanjuje mogućnost pojave ozbiljnih bolesti, ali nažalost nije dovoljno samo jesti određene namirnice nego isto tako i izbjegavati hranu koja obiluje štetnim tvarima.

L-cistin je aminokiselina koja sadrži sumpor i koja je iznimno važna za proizvodnju glutationa kao jedne od supstanci što djeluje u brobi protiv slobodnih radikala. U našem je organizmu koristi jetra za smanjenje otrovnih sastojaka.

L-cistin je poznat kao snažan detoksikant u uklanjanju štetnih tvari od cigareta, alkohola, dima i ostalih štetnih tvari iz okoliša. Konzumiranjem nadomjeska koji u sebi sadrži L-cistin pridonosi se većoj količini enzima u tijelu.

N-acetilcistein ili NAC poznati je antioksidans još jačeg djelovanja nego što je to L-cistin. Upravo on pomaže kod povećanja glutationa u stanicama zbog čega je iznimno koristan kod virusnih bolesti.

Olligomer Proanto-ciadinin ili OPC je skupina flavonoida s jakim antioksidativnim djelovanjima. Nalazi se u svim biljkama iako su njegovi glavni izvori upravo ekstrakti kore bora i sjemenki grožđa.

Autor: S.Š. Foto: Altin Osmanaj/Shutterstock