Alkalna dijeta

alkalna dijeta

Alkalna dijeta obećava izbjegavanje problema poput raka i artritisa, te osobi na dijeti pomaže da izgubi na težini. Sve što se treba u ovoj dijeti napraviti je izbjegavati hranu zbog koje će tijelo biti kiselo. Glavni cilj ove dijete je održavanje zadane pH vrijednosti organizma uz pomoć određenih namirnica.

Režim same dijete se oslanja na povrću i voću, a zabranjene kisele namirnice se ne smiju konzumirati jer se takvom hranom opterećuju bubrezi i jetra, te je takva hrana općenito teža za organizam. U dijeti se zahtijeva da hrana koju se konzumira bude 30% kisela, a 70% alkalna. Taj režim prehrane je u potpunosti drugačiji od ostalih visokoproteinskih dijeta.

Alkalnom dijetom se smanjuje rizik od moždanog udara, sprječava nedostatak magnezija, pojačava apsorpcija vitamina, pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, štiti mišićna masa i gustoća kostiju, ublažavaju upale i kronična bol i poboljšava imunološki sustav.

Najbolje namirnice za alkalnu dijetu su alkalna voda, svježe voće i povrće, te biljni proteini. Alkalna voda sadrži pH 9-11, a što se tiče proteina bademi su najbolji izbor.

Pod svježim voćem i povrćem misli se na limun, grožđice, grejp, avokado, krastavac, brokula, đumbir, kupus, cikla, smokve, gljive, datulje, špinat, rajčica, rotkvice, kelj, češnjak, endivija, celer, lubenica i banane. Poželjno je što više jesti sirovo, kako ne bi izgubilo većinu hranjivih tvari.

Kiselost u tijelu mogu uzrokovati meso i mesni naresci, jaja, alkohol i kofein, mlijeko, riža, pakirani proizvodi od žitarica, tjestenina, kruh, prerađena hrana, namirnice s puno natrija, obrađene žitarice, leća, cjelovite pšenice, zob, orasi i kikiriki.

Osim navedenih uzročnika, kiselost u tijelu mogu još uzrokovati visok unos kofeina, umjetna sladila, niska razina vlakana u prehrani, previše mesa u prehrani, zračenje iz kućanskih aparata i izloženost kemikalijama, loše prehrambene navike i žvakanje, plitko disanje, korištenje droga, prekomjerno uzimanje antibiotika, kronični stres, itd.

Prednost dijete je ta što se oslanja na izuzetno hranjivim namirnicama koje čine osnovu dijete. A dijeta je idealna za vegetarijance, te je puna zdravstvenih prednosti. Jedini nedostaci alkalne dijete su stigmatiziranje određenih namirnica, poput riba i jaja, zbog čega može doći do neravnoteže u organizmu. Odlučite se za dijetu s kojom ćete zdravo smršaviti.

Autor: A.Z., Foto: sheff/Shutterstock