Alergija na hranu

svježe jagode

Obožavate jagode, a tko ih ne voli! Ali primjetili ste da nakon što ih pojedete, opetovano vam izađe reakcija na koži u obliku osipa, i to vas već pomalo brine. Imamo tužnu vijest za vas – vjerojatno ste alergični na jagode.

Svaka namirnica koja kad je pojedete izaziva neugodnosti u vašem organizmu, zapravo uzrokuje tzv. nutritivnu alergiju. Nije bitno je li se javljaju simptomi u probavnom sustavu ili izvan njega. Nutritivna alergija je češća kod djece, nego u odraslih (ima je oko 10% dječje populacije).

Simptomi alergije mogu trajati nekoliko tjedana ili mjeseci, ali se mogu ponavljati i tijekom mnogo godina. Najvažniji i najčešći klinički znakovi preosjetljivosti i nepodnošljivosti hrane su bol u trbuhu, povraćanje i proljev. U nekim slučajevima bol u trbuhu može biti žestoka i grčevita, a proljev sluzav i krvav. Mučnina, glavobolja i opća slabost češći su u slučaju nespecifične netolerancije na hranu. Osim simptoma probavnog sustava nutritivna alergija može se očitovati na koži (kožni osip), ili dišnom sustavu (astma).

Mnogi uobičajeni sastojci svakodnevne prehrane mogu uzrokovati reakcije preosjetljivosti ili nepodnošljivosti. Najčešći nutritivni alergeni su: jaje, bjelančevine mesa ili kravljeg mlijeka, maline, jagode, špinat, rajčice, školjke, pa čak i čokolada.

Jedan od razloga je jer u današnjoj obradi hrane mnoge namirnice sadrže i bojila te dodatke za poboljšanje okusa ili čuvanja hrane. Ponekad nije lako pronaći uzrok preosjetljivosti na hranu, pa je potrebno strpljivo ispitivanje eliminacijom pojedinih prehrambenih sastojaka i pokusnom provokacijom dobiti točnu dijagnostiku.

Kožni testovi ispitivanja preosjetljivosti na određene alergene u nutritivnoj alergiji nemaju veliku vrijednost.

Najdjelotvorniji način liječenja je izostavljanje provokativnih sastojaka ili namirnica iz svakodnevne prehrane, ali to je svakako puno lakše preporučiti nego provesti u djelo.

Istraživanja i praćenja su pokazala da je preosjetljivost na jedan ili više sastojaka hrane obično prolazna, te se namirnica nakon određenog razdoblja, u dogovoru s liječnikom, može oprezno pokušati ponovno uvesti u jelovnik.

Autor: Tajana, Foto: tonypowell/Freeimages.com