Alergija na gluten kod beba

mama i beba

Velik broj djece je alergičan na neku vrstu hrane, a najčešće se javlja alergija na gluten kod beba. Broj alergičara raste svakog dana. Alergija na gluten je vrlo opasna zbog čega su roditelji psihički opterećeni. Namirnice koje najčešće uzrokuju alergiju kod djece su sve glutenske žitarice ili pšenica, kikiriki, jaja, soja, pistacije, riba i mlijeko.

Dijete koje je alergično na gluten ne smije doći u dodir s alergenom u bilo kojem obliku. Ako je dijete jako alergično na gluten najbolje bi bilo da cijela obitelj ne konzumira gluten. U početku bi bilo dobro proučiti koja je to hrana koja sadrži gluten. Gluten se najčešće pronalazi u svim oblicima tjestenina i pecivima, ali ga možete pronaći i u kiselim krastavcima, hrenovkama ili sladoledu.

Dijete alergično na gluten će doživljavati oticanje ili ponovljene osipe nakon svake konzumacije namirnica koje sadrže gluten. Male bebe su izložene glutenu kroz majčino mlijeko.

Intolerancija na gluten i alergija na gluten se često miješaju. Intolerancija na gluten znači da dijete nakon konzumiranja glutena ima povremene bolove u trbuhu, zatvor, plinove ili proljev, dok alergija na gluten izaziva grčeve u trbuhu, zatvor, nadutost ili proljev, samo što su simptomi snažnije izraženi. Uz alergijsku reakciju najčešće se javljaju otežano disanje, oticanje jezika ili usana i osip.

Ne postoje precizni testovi koji bi omogućili sigurno utvrditi da li se radi o alergiji ili pojačanoj osjetljivosti na gluten, zbog čega liječnici najčešće preporučuju da se sve namirnice koje sadrže gluten izbace iz prehrane.

Jedino što je dobro kod alergije na gluten je što se najčešće povlači kako dijete odrasta.

Jedan od najozbiljnijih reakcija na gluten je bolest crijeva – celijakija. Celijakija je kronična autoimuna bolest zbog koje se javljaju veliki problemi s crijevima. Najčešći simptomi celijakije su grčevi, neredovita stolica, nadutost i bol. A jedino se može liječiti tako da se gluten potpuno izbaci iz prehrane.

Roditeljima se savjetuje jesti istu hranu koju dijete treba jesti, a izbjegavati glutenske namirnice kako djetetu ne bi bilo teško naviknuti se jesti ono što mora i što jedino smije. Proučite bezglutensku prehranu kako bi mogli kombinirati obroke.

Barem u početku, dok se dijete još navikava na novu prehranu bilo bi poželjno da cijela obitelj jede hranu koju dijete smije jesti.

Pazite da dijete nema pristup alergenima u vašem domu, za vrijeme igranja s drugom djecom morate pripaziti kako ne bi od druge djece dijete uzelo neku glutensku namirnicu i spakirajte djetetu bezglutenske namirnice za školu ili vrtić.

Autor: A.Z., Foto: Syda Productions/Shutterstock