Akupunktura, tradicionalna kineska metoda

Žena na akupunkturi iglama, Foto: Tyler Olson/Shutterstock

Akupunktura se prakticira više od 2.500 godine. Dio je tradicionalne kineske medicine. Cilj joj je vraćanje ravnoteže u tijelo regulacijom protoka energije. Prema ovoj filozofiji, zdravlje ovisi o slobodnoj cirkulaciji krvi i energiji koju kinezi nazivaju Chi (Qi).

Chi prolazi kroz cijelo tijelo putevima koji se nazivaju meridijanima. Metodu karakterizira ubadanje igala u točke kojima protječe slobodni protok chi.

Mnogi znanstvenici akupunkturu smatraju upitnom metodom, no bez obzira na to akupunktura je najbolje prihvaćeni oblik alternativne medicine.

Pri prvom susretu, stručnjak s vama prolazi po nekim pitanjima kako bi mogao stvoriti sliku o vašem načinu života. Pregledava vam se jezik, napetost kože i 12 meridijanskih bila (6 na svakom zapešću).

Akupunkteri liječe tako da zabadaju tanke igle u meridijane. Uvriježeno je mišljenje da svaka točka utječe na pojedini organ ili skupinu organa. Ovisno o terapiji, iglice se zabadaju i do dubine od 7 cm. One su zabodene između 15 i 30 minuta, a nekad se stimuliraju i električnom energijom.

Nakon primjene akupunkture, mogu se, ali vrlo rijetko, pojaviti nuspojave. Ukoliko igle nisu sterilizirane može vam se prenijeti Hepatitis B. Najbolje je koristiti jednokratne igle.

Pri samim ubodima možete osjetiti malu ili nikakvu bol. Pacijentima to može biti i opuštajuće. Jača bol pri ubodu je znak da se postupak ne provodi pravilno.

U zadnje vrijeme akupunktura se prakticira pri anesteziji. Čak su i zapadnji liječnici počeli koristiti tu metodu.

Foto: Tyler Olson/Shutterstock