Akne na bradi

maske-za-lice

Akne na bradi problem su i odraslih ljudi, ne samo tinejdžera. U pubertetu, akne su posljedica hormonalnih poremećaja, a kasnije, u odrasloj dobi, također mogu biti nagovještaj sličnih, ali i mnogih drugih problema. Nekada su one samo posljedica masne kože, ali u većini slučajeva znače mnogo ozbiljnije probleme.

Ovisno od mjestu gdje se pojavljuju, akne na licu mogu značiti određene tegobe u organizmu, pa su tako one na čelu rezultat loše prehrane ili dehidracije, dehidracija izaziva i prištiće na ušima, kao i prevelika konzumacija soli, šećera, alkohola, kave i mesa. Akne među obrvama znače probleme s jetrom, one na gornjem dijelu obraza probleme s desnima, a na donjem dijelu obraza probleme dišnog sustava i pluća.

Akne na bradi također mogu biti simptom nekih bolesti, pa tako one na sredini brade upućuju na dehidraciju, preveliki stres ili nesanicu, dok one na ostalim dijelovima brade upućuju na hormonalne neravnoteže, kod žena i na ciste na jajnicima te ulazak u razdoblje menopauze, PMS-a ili menstruacije.

Uzroci akni na bradi

Kao što smo rekli, akne na bradi najčešće su posljedica hormonalnih promjena ili hormonalne neravnoteže, stoga nastaju u PMS-u, za vrijeme menstruacije ili u menopauzi, ali su čest simptom i sindroma policističnih jajnika ili posljedica prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula, koje također utječu na hormone. Osim toga, akne mogu biti i znak neke bakterijske infekcije na tijelu.

Akne na bradi također upućuju na slabije funkcioniranje limfno-drenažnog sustava, čija je zadaća izbacivati toksine iz tijela. Ako se taj proces ne obavlja kako treba, posljedica mogu biti akne koje se stvaraju zbog izlaženje nečistoća iz tijela kroz pore kože. Nedovoljna higijena još je jedan uzrok ove tegobe. To ne znači samo loše čišćenje lica, nego i dodirivanje kože nečistim rukama, nanošenje pudera na oštećenu, iziritiranu kožu ili kožu s prištićima.

Pojačano znojenje još je jedan uzrok akni. To su i loše životne navike, kao što su nezdrava prehrana, pušenje, prevelika izloženost stresu i slično. Sve ovo utječe na organizam koji onda reagira i pojačanim aknama.

Akne na bradi prevencija

Metoda prevencije akni na bradi prije svega je dobra higijena. Potrebno je redovito prati lice nemasnim sapunom, kako ne bi dodatno mastio, ali ni isušivao kožu. Koristite i nemasne kreme za hidratizaciju i hranjenje kože. Kožu možete tretirati i uljem čajevca, koje će ublažiti infekciju, baš kao i limunov sok.

U prehranu uvrstite namirnice bogate vitaminom E i cinkom, jer oni uvelike utječu u obnavljanju kože. Jedite puno krastavaca, koje možete stavljati i u maske za lice, jer su odlični za čišćenje kože, pogotovo od akni.

Prirodno liječenje akni

Već nastale akne možete suzbiti raznim prirodnim preparatima koji njeguju i čiste kožu lica. Napravite serum od žlice jojobina ili bademova ulja u koje ćete staviti dvije kapi ulja borovice, te sve to nanijeti na akne.

Kožu možete čistiti i običnom prokuhanom vodom u koju ste stavili morsku sol. Na dva decilitra vode ide pola žličice soli kojom onda ispirete lice. Jednako je učinkovito i mazanje kože lica propolisom, koje ima snažno antibakterijsko djelovanje. Maske za lice možete raditi i od meda i cimeta, koje na licu možete držati i cijelu noć, a za čišćenje cijelog organizma, pijte čaj od koprive. On će potaknuti izbacivanje toksina, zbog čega će se manje lučiti na licu i stvarati upalu.

Autor: V.B., Foto: silviarita/Pixabay