Akne, liječenje kod kuće

liječenje akni
Liječenje akni, Foto: Christo/Shutterstock

Prištići, bubuljice, akne i ostale nepravilnosti na licu zabrinjavaju sve veći broj djece i mladih. Gotovo svatko barem jednom u životu dobije bubuljicu ili bolnu aknu, no neki imaju s njima velikih problema. Akne su znak kožnog poremećaja, a on može nastati slabom higijenom, lošom prehranom, genetikom, nekvalitetnom šminkom i stresom.

Povremena bubuljica ili dvije ne zahtijevaju posebno liječenje. Kreme i kozmetički proizvodi protiv akni danas se mogu nabaviti po niskoj cijeni i bez liječničkog recepta. Bitno je da budu na bazi vode i hipoalergenski. Konvencijalni i alternativni načini liječenja probleme s aknama mogu djelotvorno ublažiti.

U borbi protiv prištića i akni vam mogu pomoći oblozi, a u nastavku pogledajte tajni recept:

Medicina daje prednost liječenju lijekovima koji mogu zaustaviti proizvodnju loja, keratina ograničavajući rast bakterija i gubitak površinskih stanica kože. Budući da mnogi načini liječenja mogu imati snažne popratne učinke, svaki bi pacijent sa takvim ili sličnim problemima trebao postupati oprezno. Ne preporučuje se samostalno tretiranje neprovjerenim proizvodima i sredstvima. Osobe s težim slučajevima akni trebale bi se obratiti dermatologu.

Međutim, imate li slabije probleme s aknama, možete ih tretirati kod kuće. Liječenje akni kod kuće jednostavno je i učinkovito. Nježno pranje lica sapunom bez ulja, mirisa i dodataka ima protuupalni učinak. Pomaže održavati kožu čistom. Važan je i sam način čišćenja lica, odnosno trljanjem ili grubim brisanjem akne se mogu samo dodatno upaliti i stanje se može pogoršati.

Pokušajte se odviknuti loše navike istiskivanja bubuljica. Što ih više dirate, postoji veća mogućnost za prijenos virusa i bakterija. Pustite ih da puknu same, a kada dođe vrijeme za to samo ih nježno isperite.

Za blagi oblik akni iskušajte sredstva koja se prodaju bez recepta i sadrže benzojev peroksid. Akne je potrebno dodatno zaštititi od sunca, pa biste ih smjeli samo umjereno izlagati. Muškarci koji imaju probleme s aknama trebali bi umjesto losiona za brijanje, koristiti kozmetičke proizvode na bazi bilja i eteričnih ulja lavande ili kamilice.

Autor: D.Š., Foto: Christo/Shutterstock