Agrumi kao sobne biljke

uzgoj agruma

Lijepe sobne biljke mogu se uzgojiti iz sjemenki naranče, mandarine, limuna ili grejpa. Ili, ako imate pristup odraslim biljkama, možete uzeti reznice i upotrijebite ih za razmnožavanje novih biljaka.

Da biste uzgojili biljku iz sjemenke, napunite lonac od 75 mm dobrom smjesom zemlje za sadnju i posijte nekoliko sjemenki na dovoljan razmak jednu od druge. Dobro ih zalijte, a lonac prekrijte polietilenskom folijom kako bi se zadržala vlažnost pa ga stavite na toplo mjesto u kući – na primjer na policu iznad radijatora.

Klijanje sjemenki traje od četiri do šest tjedana, a kad proklijaju, postupno ih izlažite svjetlosti. Iznad njih na 250 – 300 mm, postavite fluorescentne svjetiljke i osvjetljavajte ih 15 – 16 sati na dan. Također ih možete postaviti pored dobro osvijetljenog prozora, samo ne smiju biti izložene izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Kad se na mladicama razvije nekoliko listova, pažljivo ih presadite u zasebne lonce napunjene kompostom za presađivanje. Držite ih na toplu mjestu, a one će uporno rasti – 100 do 150 mm za nekoliko mjeseci. No može proći više od godinu dana dok ne počnu cvjetati u zatvorenom prostoru.

Za uzgoj reznicama, odrežite reznicu stabljike dugu 75 – 150 mm. Jedan kraj svake reznice umočite u hormonski prašak za zakorjenjivanje pa ih posadite u zasebne male lonce s ravnomjernom mješavinom tresetne mahovine i grubog pijeska ili perlita. Dobro navlažite žemlju, potom čitav lonac umotajte u polietilensku vrećicu i stavite ga na srednje osvjetljeno mjesto na temperaturu od 18 – 24 stupnja Celzijusa.

Bit će potrebno otprilike šest do osam tjedana da se biljka zakorijeni, nakon čega ćete skinuti vrećicu i održavati zemlju vlažnom sve dok ne uočite novi izboj na vršku reznice. Mlada biljka sada je spremna primiti mjesečnu prihranu u obliku tekućeg hranjiva razrijeđena na polovicu jačine.

Kad uočite da je korijen izbilo kroz rupice za otjecanje viška vode u loncu, presadite biljku u veći lonac ispunjen mješavinom cvjetnog komposta i zemlje. Njegujte biljku na isti način kao što ste njegovali i odraslu s koje je reznica potekla.

Držite biljke na sunčanom mjestu. Nemojte ih prihranjivati zimi kad nema dovoljno svjetlosti. Zalijevate umjereno i držite biljke na temperaturi višoj od 10 Celzijevih stupnjeva.

Autor: S. G., Foto: Majeczka/Shutterstock