Agresivno ponašanje odraslih

svađa između dvoje ljudi

Problemi s agresivnim ponašanjem muče mnoge osobe, a kako bi prepoznali agresiju te mogli pomoći sebi i drugima u takvim situacijama, u nastavku vam donosimo što možete očekivati i kako se ponašati s osobama koje muče takvi problemi.

Agresivno ponašanje se lako prepoznaje kod osobe koja se često bijesno ponaša, te odgađa poslove koje mora obaviti, mrzovoljna je, a i nerijetko se ljuti. Kod takvih osoba izljevi bijesa nisu rijetka pojava, a najčešće se javljaju u verbalnom sukobu. Nakon takvih sukoba, osoba koja ima problema s kontroliranjem bijesa se osjeća krivom, te se vrlo brzo nakon toga ponovno počinje pasivno ponašati ako ponovno osjeti nepravdu.

Osobe koje imaju problema s kontrolom agresivnog ponašanja nerijetko imaju problema i s nesanicom i umorom. Osobe koje se dulje vremena nakon izljeva bijesa ne mogu riješiti osjećaja krivice i bijesa, nakon nekog vremena obolijevaju psihički, u toj dozi da im je potrebna medicinska pomoć.

Nažalost kod mnogih ljudi s ovim problemom se javljaju emocije kojima oni ne mogu upravljati, a koje vladaju njima, poput tvrdoglavosti, odgađanja obveza, drskog ponašanja i ljutnje. Takvi osjećaju uzrokuju pasivno agresivno ponašanje.

Osobe koje muči ovaj problem, često misle kako ih drugi ne poštuju koliko je potrebno, te narušavaju kriterije koje su postavili za sebe. Ukoliko i vi imate takve probleme, te se razočarate svaki puta kada nešto nije kako te zamislili, znači da imate problema sa svojim ja.

Nikada nemojte od drugih zahtijevati da se ponašaju onako kako bi vi to htjeli. Jedino što vi možete od drugih, je željeti! Samo na ovaj način ćete moći podnijeti ponašanje drugih, ukoliko nije onakvo kakvo ste vi zamislili.

Niti jedna situacija vas zapravo ne može povrijediti, jedino što vas može povrijediti je vaš način razmišljanja o toj situaciji. Znajte da uvijek imate mogućnost pozitivno razmišljati, što vas neće dovesti do neadekvatnog ponašanja, nezdravih emocija i bolesti.

Isto tako što prije prihvatite da ocjenjivanje vaši sposobnosti na poslu, nema nikakve veza s vašim pravim životnim sposobnostima i vrijednostima, biti će vam lakše i nećete biti nezadovoljni ukoliko doživite neuspjeh.

Vjerujte sami u sebe, te se ne oslanjajte na mišljenje drugih. Ono što vi mislite sami o sebi i kako se osjećate je najbitnije. Budite pozitivni i vjerujte u sebe, kako bi bili emocionalno stabilniji.

Autor: A.Z., Foto: HYPESTOCK/Shutterstock