5 pravila o prehrani

zdjelica salate

Postoji 5 zlatnih pravila o prehrani uz koje ćete se osjećati bolje, a zbog kojih će vam vaše tijelo biti zahvalno. Radi se o savjetima koji se odnose na zdravu i uravnoteženu prehranu i kojih bi se trebali pridržavati svi oni koji ne žele imati problema s nakupljenim kilogramima.

Više zdravih namirnica

Neka prvo pravilo obuhvati smanjenje nezdravih namirnica i promjenu načina kako se hranite. Dosadašnja istraživanja su pokazala da već mali pomak prema boljem može već nešto značiti i tako smanjiti mogućnost da su udebljate ili ozbiljno razbolite.

Način konzumiranja hrane

Drugo zlatno pravilo se odnosi na način kako se hranite, odnosno kako jedete. Nije svejedno hoćete li svoj obrok pojesti stojeći ili ćete možda ipak sjesti i dati svakom zalogaju vremena. Nije dobro jesti na brzinu jer tako možete šokirati organizam i probavu. Posebno bi morali pripaziti da ne jedete hranu dok je još vruća.

Vježbanje

Budite što aktivniji i izbjegavajte sjedenje kada je to god moguće. Ako vam je priroda posla takva da morate sjediti do 8 sati na dan, bilo bi dobro kada bi nakon završetka posla malo prošetali po naselju ili otišli na vježbanje. Teretana, aerobic ili vježbanje kod kuće. Možete birati između onog što vam najviše odgovara.

Raznovrsna prehrana

Neka vaša prehrana bude raznolika i nemojte se samo orijentirati prema određenim namirnicama. Bilo bi dobro kada bi mogli svaki dan pojesti namirnice koje u sebi ima dovoljno proteina, vlakana, minerala i vitamina te ugljikohidrata. Naučite prepoznati što vaš organizam traži, a što bi trebali izbjegavati.

Manje šećera i soli

Budite oprezni u količini šećera i soli. Ne bi bilo dobro kada bi pretjerivali u žlicama šećera koje dodajete u kavu ili u količini soka koji popijete. Neka vam jedna mala žlica soli na dan bude dovoljna.

Zdrave prehrambene navike nisu važno samo ako želite izgubiti višak kilograma. One su potrebne kako bi smanjili rizik pojave mnogih bolesti zbog kojih bi kasnije mogli imati problema. Kardiovaskularne bolesti pa i neki oblici karcinoma dolaze zbog nezdrave prehrane.

Autor: S.Š., Foto: Ildi Papp/Shutterstock