3 savjeta protiv sunčanih opeklina

zaštita kože od sunca

Iako se o opasnostima izlaganja suncu već dugo sluša, puno je onih koji se i dalje izlažu suncu bez primjerene zaštite. Iako je boja čokolade lijepa i poželjna, pitanje je koliko se isplati trpiti zbog opeklina, a sve kako bi spomenuta boja došla što prije.

Način kako ćete pocrniti i u kojem vremenskom roku ovisi o vašem pigmentu. Nažalost neki zbog osjetljivosti svoje kože koliko se god izlagali, neće uspjeti dobiti boju kojoj su se nadali nego samo opekline i neugodno guljenje koje slijedi nakon toga.

Opekline koje su nastale nakon dugotrajnog izlaganja na suncu mogu se ublažiti zahvaljujući pomoći nekoliko prirodnih metoda. Dok vam ne prođu tragovi crvenila i upalnog stanja na koži, bilo bi dobro da neko vrijeme izbjegavate sapun.

Ocat i soda bikarbona

Umjesto sapuna koristite jabučni ocat koji ćete uliti u kadu i pomiješati s hladnom vodom. Spomenuta kombinacija će ublažiti opekline. Osim octa u mlakoj vodi možete pomiješati i sodu bikarbonu, a nakon tuširanja nemojte se brisati ručnikom nego pričekajte da se koža polako osuši.

Hidratantne kreme

Iako će oblozi donijeti potrebno olakšanje očito je kako će koža neko vrijeme biti osjetljiva. Zato ju treba svakodnevno tretirati odgovarajućim kremama koje možete držati u hladnjaku. Osim krema koje možete kupiti u ljekarni kao što je bepanthen krema, pomoći će vam i gospina trava.

Ljekoviti oblozi

Oblozi su na kraju najbolje rješenje protiv opeklina jer djeluju umirujuće na vašu kožu. Možete ih sami napraviti, a pomoći će vam salata. Uzmite nekoliko listova, skuhajte, procijedite, pričekajte da se ohladi i zatim umočite u tkaninu te stavljajte na kožu.

Jogurt je stara i provjerena metoda koja djeluje. Uzmite jogurt i nanesite na sva mjesta gdje ste zadobili opekline. Pričekajte da se osuši i zatim ga isperite u mlakoj vodi.

Ukoliko ne možete podnijeti miris jogurta, pomoće vam i nemasno mlijeko. Pomiješajte 4 šalice vode i 1 šalicu mlijeka te dodajte dvije kocke leda. Obloge držite do 15 minuta i ponavljajte svaka 4 sata. Zaštitite se na vrijeme, a ako ipak dobijete crvenu boju, odaberite najbolji način liječenja za sebe.

Autor: S.Š., Foto: brickrena/Shutterstock