10 prirodnih sastojaka koji pomažu očuvanju vaše prirodne ljepote

Arganovo ulje, Foto: Luisa Puccini/Shutterstock

U svakom dijelu svijeta rastu neki prirodni plodovi za koje se od davnina vjeruje da učinkovito djeluju u liječenju raznovrsnih oboljenja, poremećenih funkcija organizma, a uz to pospješuju ljepotu tijela. Evo nekih od najvažnijih prirodnih ljekovitih sredstava:

ALOE VERA

O ljekovitom djelovanju aloe vere već se mnogo zna, no manje je poznato da i sam sok aloe vere, iscješđen direktno s lista djeluje umirujuće i regeneracijski na različite oblike kožnih iritacija i crvenila. Znanstveno je dokazano da sok aloe vere ima antibakterijsko djelovanje, te ubrzava zacjeljivanje rana. Nakon tretmana dermoabrazije oštečenja na koži prolazi i do 72 sata brže, ukoliko se površina kože tretira sokom aloe vere.

SODA BIKARBONA

Danas je primjena sode bikarbone vrlo česta, i to ne samo u rješavanju osječaja nadutosti.
Vrlo se često koristi u domačinstvu, za čiščenje radnih površina u kuhinji, kupaonici i drugim mjestima. Abrazivno je sredstvo i odlično uklanja sve nečistoče s teško čistivih površina. Poznato je i da soda bikarbona odlično djeluje u procesu izbjeljivanja zubi. Nakon nekoliko tretmana, zubi postaju i za nekoliko nijansa bjeliji. Postupak se ne smije često ponavljati jer soda bikarbona može oštetiti zubnu caklinu.
Koristi se i kod uklanjanja neugodnog zadaha iz usta i želuca, te kod uklanjanja svih neugodnih tjelesnih mirisa.

U sljedećem videu provjerite za što sve možete koristiti sodu bikarbonu:

KOKOSOVO ULJE

Sa svojom molekularnom strukturom koja mu omogučava da prodre u kožu i kosu, kokosovo ulje preventira gubitak vlažnosti i nadoknađuje masnoće koje se gube starenjem, pa stoga ima dvostruku primjenu. Znanstveno je potvrđeno da ubrzava zacjeljivanje rana, te može imati odličan rezultat pri lječenju akcema i akni.

ULJE ČAJEVCA

Kada je riječ o terapiranju akni, ulje čajevca je idealan prirodni lijek jer ne sadrži benzoil peroksid. On je već proglašen kao kacerogen i kao takav je zabranjen je upotrebu. Komparativnom analizom ova dva sastojka (ulja čajevca i benzoil peroksida) , zaključeno je da su podjednako učinkoviti u tretmanima protiv bubuljica, s tim što je ulje čajavca nešto sporije u svom djelovanju, ali zato ima mnogo manje neželjenih nuspojava.

VITAMIN C

Vitamin C ima izrazito dobra antioksidativna djelovanja, te će preparati i kreme koji u svom sastavu sadrže askorbinsku kiselinu (vitamin C) biti odlični u tretiranju oštečene kože nastale pod utjecajem djelovanja slobodnih radikala.
Vitamin C će smanjiti crvenilo kože, stimulirati zacjeljivanje, te reducirati nastanak novih bora.

ARGANOVO ULJE

Arganovo ulje je poznato i pod nazivom tekuće zlato, za kojeg Marokanke tvrde da je nezamjenljivo pri skoro svim tretmanima na koži; koristi se protiv bora, psorijaze, opekotina i akni. Znanstvena istraživanja o svim pozitivnim djelovanjima arganovog ulja su još u tijeku, ali se zna da je ono izrazito bogato linolenskom kiselinom i vitaminom E. Dokazano je da kada se linolenska kiselina nanese na kožu, ona smanjuje pojavu akni, a vitamin E je poznat kao sredstvo protiv starenja kože, a može utjecati čak i na smanjivanje ožiljaka bilo kojeg tipa.

ZELENI ČAJ

Zeleni čaj je izuzetno zdravo piti, ali je znanstveno dokazano da i površinsko nanošenje zelenog čaja ima ljekovito djelovanje. Nekoliko ozbiljnih studija je pokazalo da on može smanjiti negativne efekte izazvane UV zračenjem, pospješiti zacjeljivanje rana i blagotvorno djelovati na kožu sklonu pojavi akni. Zeleni čaj je također antiupalno sredstvo i može pomoći smanjenju crvenila kože koje se javlja uslijed različitih oboljenja.

MED

Prije nego što su otkriveni antibiotici, ljudi su u svrhu bržeg ozdravljenja koristili med. Vrlo je često korišten kao oblog za rane, jer je dovodio do bržeg zacjeljivanja. Znanstveno je potvrđeno da površinskim nanošenjem na kožu ima antibakterijsko djelovanje, a pomaže i u prevenciji stvaranja ožiljaka.

PROPOLIS

Pčele koriste propolis, neku vrstu antimikrobne smole, kako bi sterilizirale svoje košnice. Razne studije su pokazale da se ovaj njihov proizvod može koristiti i kao medikament za ljudsku upotrebu; od običnog ublažavanja prehlada, pa sve do usporavanja razmnožavanja stanica raka. Ukoliko se nanese samo površinski, propolis djeluje kao antioksidans i antiupalno sredstvo. Dokazano je da štiti kožu od fotooštećenja, a jače je antibakterijsko sredstvo od meda.

MASLINOVO ULJE

Svi znamo koliko je maslinovo ulje zdravo u svakodnevnoj prehrani. Ipak, znanstvena istraživanja provedena 2000. godine na miševima pokazala su da se površinskim djelovanjem maslinovog ulja efektivno smanjuje vjerojatnost razvoja tumora kože nakon izlaganja kože UV zrakama.

Autor: M.T. Foto: Arganovo ulje, Foto: Luisa Puccini/Shutterstock