10 načina kako promjene učiniti lakšima

Žena u problemu, Foto: lenetstan/Shutterstock

Promjene su sastavni dio života i nešto s čim ćemo se susretati cijelo vrijeme. Na njih možemo gledati kao na neke prepreke i samosažalijevati se ili ih možemo promatrati kao pozitivne promjene koje će nas odvesti do boljih stvari u životu.

Donosimo vam 10 načina kako promjene učiniti lakšima

  1. Promjene zahtijevaju od nas da napustimo svoju zonu komfora. Dolaze onda kada dođe vrijeme da dio prošlosti ostavimo iza sebe i okrenemo se budućnosti, a taj korak za neke može biti težak. S obzirom na to da ne možemo izbjeći promjene, najbolje prihvatiti ih što prije i otkriti u kojem nas smjeru žele pokrenuti.
  2. Ako vjerujemo da za svaku promjenu postoji razlog, što je točno, tada će nam biti lakše suočiti se s njom.
  3. Uvođenje novih stvari u naš život zahtijeva otpuštanje nekih starih. Važno je gledati naprijed i imati na umu da prihvaćanjem promjena nismo ništa izgubili jer nam se sprema novi početak.
  4. Kada vam je proces mijenjanja previše stresan, olakšanje pronađite u razmišljanju o stvarima koje će vam promjena donijeti. Ako vam je teško jer već pišete 62. zamolbu za posao prisjetite se zbog čega tražite novi posao i osjećaja koje ćete osjetiti kada ga dobijete.
  5. Svaka promjena uključuje učenje u određenom smislu. Ako vam promjena trenutno uzrokuje stres, imajte na umu da je riječ o prolaznoj situaciji nakon koje ćete biti mudrija i iskusnija osoba.
  6. Morate znati da su zbunjenost i uznemirenost sastavni dijelovi procesa promjene. Možete ih ublažiti tako što ćete planirati način na koji želite da se stvari dogode, ali imajte na umu da je nemoguće predvidjeti sve detalje. Budite spremni na neočekivana iznenađenja.
  7. S promjenama se ne morate nositi sami. Potražite pomoć i savjete od partnera, obitelji ili prijatelja. Dijeljenje osjećaja s drugima može vam pružiti olakšanje i pomoći da prikupite snagu za nastavak.
  8. Dajte sebi vremena da se naučite nositi s novonastalom situacijom. Čak i ako vam promjena donese nešto pozitivno, nemojte očekivati da će sve ići glatko i lako. Morate znati da će proći određeno razdoblje dok se osjećaji ili situacija ne smire i dok se ne naviknete na nove okolnosti.
  9. Koliko god promjena bila velika, imajte na umu da ćete se s vremenom naviknuti na nove okolnosti.
  10. Ako ste odlučili mijenjati neke navike koje ste usvajali cijeli život ili dugo vremena, u početnoj fazi očekujte nezadovoljstvo, vraćanje na staro ili posustajanje. Međutim, morate imati jaku volju i uvijek iznova postaviti cilj i ojačani krenuti prema njemu.

Foto: lenetstan/Shutterstock