Vitamini za nokte


Nokti su naš ponos i puno vremena posvećujemo njihovu uređivaju i njezi. Čine se kao sasvim mali i nebitan dio tijela, ali kao žene znamo da ništa nije nebitno kada se radi o ljepoti. Iako se noktima služimo kao i licem kako bismo pokazale naše stavove i raspoloženja i izrazile se ponekad u potrazi za estetikom zaboravimo održavati nokte nahranjenima i zdravima. Oni su rožnate tvorevine koje imaju primarnu funkciju čuvanja osjetljivih vršaka naših prstiju, bilo na rukama ili nogama.

Lijepi i zdravi nokti

Lijepi i zdravi nokti, Foto: Julia Ivantsova/shutterstock

Sastoje se od korijena, matice, orožale ploče i ležišta nokta. Nokte sačinjavaju epitelne stanice koje čine i našu kožu, ali razliku u tvrdoći čini prisustvo tvrdog keratina. Maksimalana debljina nokta na rukama rijetko prelazi pola milimetra dok na nožnim prstima zbog više manje konstantnog dodira sa podlogom i veće potrebe za zaštitom, mogu biti i puno deblji.

Zasigurno ste primijetile kako stres, stalno nanošenje tamnoga laka, kućanski poslovi ili pušenje ostavljaju ružne posljedice na vašim noktima. Iz njih se crpe esencijalni vitamini i minerali, koje je potrebno nadomjestiti pravilnom prehranom ili uzimanjem suplemenata.

Ako imate krhke nokte koji lako pucaju i kruti su to bi mogao popraviti vitamin A. Možete ga pronaći u jajima, mrkvi, dinjama, špinatu i žitaricama sa dodacima. Vitamin B važan je kako bi vaši nokti zadržali vlažnost i gipkost i kako bi izbjegli diskoloracije nokta. Najbolji izvori su piletina, mlijeko, riba, povrće, žumanjak i žitarice.

Ako vam nokti rastu usporeno poželjno je povećati unos vitamina C u organizam. Za citrusno voće znamo da obiluje ovim super-vitaminom ali posjeduju ga i rajčice, krumpir, jagode i neko zeleno povrće. No želite li biti sigurne da ga dobivate dovoljno, limunada je najbolji i najpraktičniji izbor.

Vitamin D nužan je za pravilnu absorpciju kalcija i time direktno utječe na zdravlje noktiju. Zanimljivo  je da primarni izvor toga vitamina zapravo je dodir naše kože sa suncem. Stoga, svaki puta kada se sunčate (naravno uz zaštitu kože od štetnih zraka), vaše tijelo sintetizira vitamin D. Ponekad ga je teško dobiti dovoljno zimi kada nam je koža sakrivena pod slojevima odjeće, pa pokušajte povećati konzumaciju ribe i ribljeg ulja, nekih vrsta gljiva, prirodnih sokova i žitarica sa dodatkom ovog vitamina.

Vitamin E našim noktima daje čvrstinu i vlagu. možemo ga pronaći u ulju suncokreta i lana, orašastim plodovima i zelenom lisnatom povrću.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da svoje nokte učinite najzdravijima što mogu biti i pokažete njihovu ljepotu. Lijepi i zdravi nokti točka su na i svakog dobrog stila i žene koja drži do sebe. Koji god oblik ili dužinu izabrale, bilo oni zaigrani ili dugi i crveni poput starih diva Hollywooda ili kratki i nebesko plavi izgledati će sjajno ako ih pravilno nahranite. Uživajte u ljepoti svojih noktiju i pokušajte ih danas ponosno pokazati živo gestikulirajući rukama u nekom ugodnom razgovoru.

Autor L.K.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *