Savjeti o uzgoju ruža


Prva uzgojena ruža potječe iz davne 1867. godine, bila je to Teehybrid la france. One vrste ruža koje su postojale prije tih godina danas definiramo kao stare vrste ruža. S vremenom, kako je uzgoj kultiviranih vrsta uznapredovao, stare su vrste padale u zaborav, a neke su i izumrle.

Uzgoj ruža, Foto: Studio DMM Photography, Designs & Art/Shutterstock

Danas je ponovno poraslo zanimanje za uzgoj starih vrsta jer su one puno otpornije na vremenske neprilike. Prema mnogim obožavateljima ruža smatra se kako je jedna od najljepših grmolika ruža iz 1816. godine, koja se zove danska kraljica.

Ruže se mogu saditi tijekom cijele godine, dok one koje nemaju korijen u svežnju preporučljivo je saditi nakon posljednjeg mraza. Prilikom same sadnje korijenje se treba skratiti za polovicu, a grane kratimo na dužinu od otprilike 25 cm. Potrebno je pripaziti na dubinu rupe u koju sadimo ružu kako bi korijenje u potpunosti stalo u zemlju. Ovisno o vrstama koje sadimo propisani su različiti razmaci između dvije biljke. Kod manjih grmolikih ruža razmak bi trebao biti oko 45 cm, a kod patuljastih oko 20 cm. Veće grmolike ruže i ruže stablašice potrebno je udaljiti jednu od druge oko 1,5 m.

Kako biste ružu zaštitili od raznih nametnika i štetočina oko ruže poželjno je posaditi neko začinsko bilje. Lavanda i ružmarin štitit će ružu od lisnih uši, a vlasac, češnjak i luk sprječavaju nastajanje gljivica. Bitno je napomenuti kako se gljivične bolesti mogu pojaviti onda kada ružu zalijevate odozgora. Postoje razni pripravci koji će vam pomoći suzbiti gljivične bolesti, poput smjese vode i praška za pecivo.

Ružu je potrebno gnojiti nekoliko puta godišnje. Prva gnojidba slijedi nakon što procvate lijeska. Imajte na umu kako se gnojivo ne smije stavljati na suho tlo, nego samo za vlažna vremena. Preporučamo vam da ružu s vremena na vrijeme pognojie isjeckanom korom od banane, jer ona sadrži sve minerale koji su ruži potrebni. Probajte nahraniti zemlju i izmrvljenom ljuskom od jajeta. Zadnja gnojidba trebala bi biti krajem srpnja, jer u suprotnom mladice koje izbiju kasnije mogu se smrznuti od prvog mraza.

Kako bi potaknuli rast i cvatnju ruže potrebno ju je nekoliko puta godišnje orezati. Osigurajte adekvatnu opremu poput rukavica, koje će vas štititi od trnja, i dobrih škara. Mladice koje nekontrolirano niču iz tla iščupajte, a obrezano granje obavezno uklonie od ruže jer se na njima mogu stvoriti uzročnici raznih bolesti.

Autor: M.T.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *