Trudnoća po mjesecima


Kad žena ostane u blaženom stanju svjesna je da ju očekuje niz promjena koje će polako slijediti jedna za drugom, s tim da je poznato kako se veće promjene mogu zamijetiti tek malo kasnije. Potrebno je spomenuti kako dolazi do promjena u majčinom organizmu, a koje omogućuju rast i razvoj ploda, njegovo zadržavanje u maternici te kad dođe vrijeme za to, izgon iz maternice u novi svijet.

trudnoća po mjesecima

Trudnoća po mjesecima, Foto: Anneka/Shutterstock

Promjene se očituju kroz promjene do kojih dolazi na području maternice i naravno spolnih organa te svih ostalih i tkiva. Ne treba izostaviti ni hormonske promjene kojima je svaka trudnica izložena.

Središnju hormonsku funkciju u trudnoći preuzima posteljica koja stvara hormone koji prelaze u majčinu krv i preplavljuju majčin organizam. Od hormona koji se iznova stvaraju treba spomenuti korionski gonadotropin i humani placentni laktogen, te od prije postojećih hormona estrogene i progesterone.

Trudna osoba izbacuje veću količinu otpadnih tvari, stoga trudnice idu češće urinirati. A kako beba raste, tako se i unutrašnji organi kao što su crijeva, pluća i želudac, stišću, što na neki način uzrokuje nestajanje daha, žgaravicu i zatvor. Bitno je spomenuti kako se radi o prirodnim promjenama koje nikako ne bi trebale zabrinjavati.

Istraživanja su pokazala kako se povećava volumen krvi za 30 do 40%, s tim da se crvena krvna zrnca pokušavaju nositi s tim povećanjem, jer je krv u tom trenutku razrijeđena. Zbog toga je dosta trudnica podložno anemiji. U toj fazi srce radi pojačano i otkucaji se povećavaju za 15%.

Tijekom trudnoće zglobovi zdjelice olabave tako da se ujedno pomiče i centar ravnoteže, što je razlog nespretnosti i gubitka ravnoteže, a ujedno uzrokuje geganje i bolove u leđima. Ujedno se povećava sposobnost koagulacije krvi i to ponajviše iz razloga kako bi se spriječilo pretjerano krvarenje nakon poroda, što opet na neki način dovodi do nakupljanja krvi u ekstremitetima i do proširenih vena te povećava rizik od tromboze. Tada se najviše preporuča vježbanje.

Budući da je drugi naziv za trudnoću blaženo stanje, normalno je da se tijelo počinje mijenjati, a s tim i vaš organizam koji se priprema na novi život koji se počinje razvijati u vašem tijelu. Neke su promjene ugodne, neke ni ne primjetite, dok ipak velik dio osjetite i to ne na baš ugodan način, ali uzmimo u obzir da je tako htjela priroda.

Autor: S.Š.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *