Trovanje hranom – kako ga prepoznati


Opasnost od trovanja hranom dolazi onda kada je hrana onečišćena mikroorganizmima koji mogu izazvati infekciju crijeva nakon čega dolazi d0 promjena u cijelom organizmu. Štetni mikroorganizmi razmnožavaju se u hrani sve dok ona stoji. Znakovi su skoro uvijek isto, a obično se pojavljuju u roku od 24 do 48 sati nakon što je osoba pojela pokvarenu namirnicu.

čovjek se ne osjeća dobro

Čovjek se ne osjeća dobro, Foto: dragon_fang/Shutterstock

Zašto je trovanje češće ljeti? Upravo iz razloga što hrana koja stoji na toplom brže se kvari i mikroorganizmi se zbog toga brže razmnožavaju.


Uzročnici trovanja mogu se proširiti i putem nečistih ruku, pribora, posuđa i radnih površina. Znakovi trovanja hranom mogu biti slijedeći:

  • Proljev i/ili povraćanje – Kako je trovanje hranom povezano s probavom, tako su i znakovi proljev i povraćanje. Često oboljeli pati i od jednog i od drugog.
  • Povišena temperatura također je znak trovanja, no ne mora se pojaviti kod svih pacijenata.
  • Grčevi u trbuhu
  • Glavobolja
  • Osjećaj hladnoće također prate trovanje.

Problem nastaje jer je tijelu potrebno nadoknaditi izgubljenu tekućinu. A to je posebno važno tokom vrućih ljetnih mjeseci kada je našem organizmu potrebna dodatna tekućina. Mnogo pacijenata izgubi apetit zbog konstantnog povraćanja i proljeva, no on se nakon što se želudac smiri ponovno vraća u normalu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>