Trovanje hranom – kako ga prepoznati


Trovanje hranom predstavlja izrazitu opasnost za cijeli organizam. Do trovanja dolazi zbog unosa onečišćene hrane u organizam, a mikroorganizmi iz nje mogu izazvati infekciju crijeva. Time dolazi do nepovoljnih promjena u cijelom organizmu. Radi se o izrazito opasnoj bolesti koja može biti smrtonosna.

Kako izbjeći trovanje hranom:

Prvi znakovi javljaju se obično u roku od 24 do 48 sati nakon što je osoba pojela pokvarenu ili zaraženu namirnicu. Trovanje je češće ljeti kada hrana duže stoji na toplom što pogoduje razvoju i razmnožavanju mikroorganizama.

Uzroci trovanja mogu se proširiti i nečistim rukama, nečistim kuhinjskim priborom i preko radnih površina.

Znakovi trovanja mogu biti:

Proljev/povraćanje – Pošto je trovanje hranom povezano s probavom, prvi znakovi su obično proljev i/ili povraćanje. Često se događaju obje pojave odjednom.

Povišena tjelesna temperatura – Povišena temperatura se javlja ponekad i ne mora se javiti kod svih pacijenata.

Grčevi u trbuhu – Grčevi su povezani s probavnim tegobama i javljaju se u donjem i/ili gornjem dijelu trbuha.

Glavobolja – Kod osobe koja pati od trovanja hranom često se javljaju glavobolja, umor i malaksalost.

Osjećaj hladnoće – Često se javlja groznica i osoba se trese.

Prilikom trovanja potrebno je voditi računa o sljedećim stvarima:

  1. Nadoknaditi tekućinu na vrijeme kako ne bi došlo do dehidracije. Pijte puno tekućine u obliku obične vode ili nezaslađenog čaja. Kod blagog trovanja to će biti dovoljno.
  2. Hitna medicinska pomoć potrebna je u slučaju jačeg trovanja i težih simptoma. Posebno treba pripaziti na starije osobe, malu djecu, trudnice ili osobe slabijeg imuniteta.
  3. Prijava nadležnim tijelima preporučuje se u slučaju da sumnjate na trovanje hranom koja je pripremljena na javnim mjestima.

Pošto se bakterije i mikroorganizmi ne mogu vidjeti golim okom niti osjetiti okusom i mirisom, jedini način da budemo sigurni da je hrana dobra za konzumiranje je taj da je pripremimo pravilno. Nakon konzumiranja pripazite također na skladištenje ostatka hrane.

Autor: M.L., Foto: dragon_fang/Shutterstock

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *