Trnci u nogama, sve češća pojava


Kada malo bolje pogledamo kako zapravo velik dio nas vodi život, nije ni čudo kako smo sve više izloženi raznim poremećajima, odnosno tegobama koje u početku možda i ne predstavljaju veliki problem, ali zato ih s vremenom itekako osjetimo.

Žena koja vježba, Foto: S_L-1/Shutterstock

Trnci u nogama i rukama zasigurno su jedna od tegoba koja se može javiti, a koja je obično rezultat loše cirkulacije. Sama cirkulacija predstavlja bitan dio našeg života, a razlog leži u činjenici kako upravo cirkulacija omogućava prijenos kisika našim žilama, hraneći na na taj način sve tjelesne stanice.

Ukočenost i bockanje do kojeg može doći zbog loše cirkulacije može se pojaviti bilo gdje na našem tijelu, ali najviše u području nogu, ruku i naravno prstiju. Postoje mnogi potencijalni uzroci ovom tipu problema, a to je ako sjedite ili stojite u istom položaju dulje vrijeme.

Ako ste kojim slučajem ozljedili živac, upravo ozljeda može uzrokovati da osjećate obamrlost bilo gdje u ovom slučaju noge. Pritisak na živce kralježnice kao što je hernija diska isto može dovesti do neugodnog trnjenja.

Nedostatak dotoka krvi što se uglavnom događa zbog arteroskleroze ili zbog ozeblina. Ostale situacije koje mogu dvoesti do toga su multipla skleroza, migrene, dijabetes, razni napadaji, moždani udar te Raynaudov fenomen.

Tu su još abnormalne razine kalcija, kalija, natrija, živčana oštećenja zbog alkohola, razni životinjski ugrizi brojnih kukaca, krpelja te ugriza pauka. U slučajevima ako duže vrijeme osjećate određene simptome dobro je obratiti se liječniku.

Vaš bi liječnik trebao pronaći uzrok trncima, a samo liječenje može dovesti do toga da trnci u potpunosti nestanu, ili se barem može spriječiti njihovo pogoršavanje. Na primjer ako imate sindrom križobolje određenim vježbama možete ublažiti simptome.

Vaše liječenje ovisit će naravno o tome zbog čega je uopće došlo do trnaca na koje se danas gleda kao na učestalu pojavu. Dakle ako razlog ležu u dijabetesu tada će vam vaš liječnik zasigurno preporučiti kontrolu razine šećera u krvi.

Autor: S.Š.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *