Što su steroidi


Objašnjenje o steroidima možete strpati u svega jednu rečenicu. Oni su ništa drugo nego umjetno stvoreni hormoni koji služe jačanju mišićne mase i mišićne mase. Unatoč činjenici što se njihovo korištenje pokazalo štetnim po zdravlje svakog čovjeka velik je broj onih koji se žele okušati. Upotreba steroida je nezakonita, a zabrinjava što sve veći broj adolescenata naginje želji za njihovom primjenom.

trčanje

Nema ništa loše u tome ako želite biti sportaš i imati zdrav život, ali način kako doći do željenog izgleda nije u nezdravom putu koji u sebi sadrži steroide nego u pravilnoj prehrani i sveukupno zdravijem načinu života.

Steroidi pripadaju određenoj skupini lijekova i ima ih više, a među njima su i oni koje sportaši ne koriste. To su prije svega kortikosteroidi koji se koriste u svrhu kontrole upale. Anabolički steroidi su oni koje koriste sportaši i bilderi.

Pojam steroidi najviše asocira upravo na anaboličke steroide u obliku pilula, praha i injekcija, a koji su iznimno štetni za sam organizam. Pored uobičajenih pakiranja u kojima dolaze anabolički steroidi tu su i razni dodaci prehrani.

Velik broj tih dodataka je ukinut upravo u SAD-u, ali određen dio je i dalje dostupan preko tržišta. Spomenuti dodaci na ishranu su dostupni, a do informacija se dolazi preko raznih reklama.

Spomenuti steroidi mogu izazvati niz tegoba od onih malo manje opasnih do ozbiljnih poremećaja. Mrlje po tijelu, otjecanje nogu i pojava akni. Među ozbiljnijim posljedicama navode se: prerani gubitak kose, vrtoglavice, mučnine.

Zatim visoki krvni tlak, drhtavica, problemi sa spavanjem, česte i nagle promjene raspoloženja, halucinacije, paranoja, bol kod mokrenja (muškarci), neredovita mjesečnica (žene), smanjenje grudi (žene).

Brojni sportaši složili su se oko toga kako je korištenje steroida pored toga što je nezdravo ujedno i nepošten način dolaženja do vrhunskih rezultata kao što je natjecanje među bilderima. Uvijek odaberite bolji i pravilniji put.

Autor: S.Š., Foto: Kzenon/Shutterstock

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *