Što napraviti u slučaju prometne nesereće


Prometna nesreća može se najopreznijem vozaču dogoditi. U tom slučaju jedan od bitnih savjeta je: iako ste doživjeli nezgodu, ostanite mirni i svladajte se. Važno je u takvom slučaju poznavati zakonske propise, naročito ako je nesreća teža pa ima teško ranjenih ili poginulih.

Aktivirani zračni jastuci, Foto: Gryshchenko/Shutterstock

U tom slučaju vozilo se ne smije ukloniti ili pomaknuti s mjesta nesreće, tj. smije se to učiniti samo ako je potrebno da bi se pružila pomoć unesrećenima, a sudionici smiju otići s mjesta nesreće samo ako su i sami ozlijeđeni, pa im treba liječnička pomoć, ili ako zovu prometnu policiju koja će ustanoviti kretanje vozila. Dobro je uzeti i osobne podatke od eventualnih svjedoka, a treba otići u osiguranje, popuniti formular i dogovoriti se za naknadu štete.

Unesrećene s ozljedama na glavi, ako ih morate transportirati svojim kolima, prevozite tako da leže na trbuhu ili postrance kako se ne bi zagušili zbog krvarenja ili povraćanja hrane. Ozlijeđene s povredama grudnog koša treba transportirati u sjedećem položaju. Ako su ozlijeđeni pri svijesti, ne zaboravite ih upitati osjećaju li bolove u predjelu kralježnice.  Ako je odgovor da – krajni oprez!

Prilikom izvlačenja iz kola nastojte da se tijelo ne savija. Položite ih na tvrdu podlogu (sjediti i stajati ne smiju, a ni micati se). Ne transportirajte ih svojim kolima, jer kako god bila udobna, posljedice mogu biti kobne. Ako nema kola prve pomoći, transport obavite na platformi nekog teretnog vozila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>