Štikle, japanke ili balerinke


Na početku treba postaviti pitanje. Štikle, japanke ili balerinke? Što zapravo želimo reći; odabir odjeće ovisi o tome što preferiramo kao osoba, odnosno kakav stil njegujemo. Žene koje će se uvijek odlučiti za japanke su žene koje vole udobnost prije svega. Žene koje ćete uglavnom vidjeti u casual obući preko cijele godine, ali ujedno i stilski dotjeranoj. One koje su se odlučile na balerinke, su osobe koje se još uvijek furaju na djevojčice, na stil slatkog, nevinog a opet ozbiljnog.

cipele cipele i još cipela

Cipele, cipele i još cipela, Foto: sybanto/Shutterstock

One koje su se odlučile na štikle, su osobe koje uvijek žele izgledati glamurozno i upečatljivo. Ne znam zašto, ali kad gledamo većinu nas su štikle uvijek podsjećale na žene jako sigurne u sebe i svoj izgled. Činjenica je da žene u petama skoro uvijek povezujemo s poslovnim ženama koje žive za karijeru i koje žele ostaviti dojam da se s njima ne može zafrkavati.

Prednosti i mane

Štikle same po sebi ostavljaju dojam opasnog, zavodljivog i senzualnog. Međutim za žene koje nisu sigurne da imaju dobru ravnotežu, na takvim se visinama mogu ozlijediti. Zatim može doći do osteoartritisa koljena, degenerativne bolesti koljena itd. Nosite štikle koje neće dugo biti na vašim nogama.

Balerinke i japanke kao što smo rekli su sinonim za udobnost, udobnije od visokih peta, ali isto tako opasne za nošenje kao i visoka peta. O čemu se zapravo radi?

U zadnje vrijeme je porastao broj ozljeda zbog nošenja obuće sa ravnim đonom, jer naša stopala nisu stvorena za takve cipele. Ravni potplati mogu deformirati hod jer iskrivljuju stopalo prema unutra. Danas sve poularnije gladijatorice jesu super, izgledaju fora i vjerujem da su udobne, ali činjenica je da nošenjem japanki, gladijatorica zapravo opterećujemo našu kralježnicu što počinjemo osjećati tek kasnije. Ono što se preporuča, da ne nosimo uvijek isti tip obuće, nego da idemo na raznolikost, jer krajnosti nikad ni u čemu nisu bile dobre. Inače smatra se da je idealna peta visine od 2 – 3 cm.

Da se vratimo pitanju s početka članka. Što izabrati?

Ponavljamo, ne pretjerati ni s kojim modelom već pokušati balansirati između različitih modela.

Autor: S.Š.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *