Spuštena maternica ili descensus


Žene koje su jednom ili više puta teško rađale, osobito one koje su rađale kod kuće, bez liječnika, i rano nakon porođaja nastavile teško fizički raditi – imaju spuštenu maternicu, djelomično ili posve. Maternici nakon porođaja treba vremena da se smanji na normalnu veličinu. Ako žena prerano ustane i teže fizički radi nakon porođaja, pojačani pritisak unutar trbušne šupljine gura je u nepravilni položaj, prema “natrag” – u malu zdjelicu. Ujedno je dizanje tereta i kašalj guraju “prema dolje”.

Djevojka leži u krevetu, Foto: Lisa-S./Shutterstock

Od porođaja, kad žena češće “pukne”, strada međica, pa se “natrag zabačena maternica” spušta bez otopora. Sveze koje ju pridržavaju u normalnom položaju istegnu se i javlja se prvi znak spuštene maternice: bol u križima. Maternica, ponirući sve dublje prema izlazu zdjelice, vuče i mokraćni mjehur, pa se mijenja i kut pod kojim izvodna mokraćna cijev “moćnica”, izlazi iz mjehura i žena teže zadržava mokraću. Javlja se i drugi znak: slabo zadržavanje mokraće.

Žena, osobito prilikom podizanja tereta ili jačeg kašlja, ne može zadržati urin. Žena osjeća kao da će joj nešto ispasti. Boli u križima nastaje kad legne, ali to, najčešće, zbog dnevnih dužnosti domaćice i radnice, rijetko može. Treći znak: javlja se ubrzo, nakon česte potrebe mokrenja. Budući da se i debelo crijevo izboči, kao i mokraćni mjehur, u rodnicu, može se javiti i zatvor stolice. Pri sve jačem spuštanju maternice javlja se i pojačani iscjedak iz rodnice, pa i krvarenje iz oštećene sluznice ako maternica ispadne iz rodnice van, među bedra.

Prvi stupanj, spuštenu maternicu, nazivamo descensusom, a djelomično ili potpuno ispadanje suptotalnim ili totalnim prolapsusom. Uznapredovali stupanj spuštanja ili bolje poniranja maternice nije samo smetnja, nedostatak ili neprilika za ženu nego ujedno i stalna opasnost da dođe do premećaja rada drugih organa, kao što su bubrezi i crijeva. Stradava pravilna funkcija mokraćnih i probavnih organa. Napokon se sve više javljaju i smetnje u normalnom spolnom životu pa time žena dolazi u stanje nesigurnosti, duševne potištenosti i nezadovoljstva. Ona osjeća da više nije onakva kakva je prije bila.

Kako je spuštena maternica u većini posljedica porođaja, odnosno suviše ranog ustajanja i preranog vraćanja na teže fizičke poslove u babinjama, ovdje osobito dolazi do izražaja vrijednost pravilne pripreme trudnica za tzv. “bezbolni porođaj” u okviru vježbi i predavanja za trudnice . Poželjno je izbjegavati suviše mali razmak između jednog i drugog porođaja, koji nebi trebao biti kraći od dvije godine. To je moguće danas ostvariti pravilnim planiranjem obitelj i – kontracepcijom .

Ženi treba vremena da organizmu vrati snagu i da barem donekle podigne na noge prvo dijete, a tek nakon toga da ponovo zatrudni. Vježbe, koje su specijalno prilagođene trudnicama i babinjačama, također će pomoći da ne dođe do popuštanja vezivnog aparata dna zdjelice i sveza maternice, a time i do drugih štetnih posljedica; vježbe, naime, jačaju mišiće dna zdjelice i prednjeg trbušnog zida.

Ako je već došlo do početne faze poniranja maternice i lakšeg stupnja nesposobnosti zadržavanja mokraće, često će pomoći gimnastika po Kegelu, koja služi jačanju zapornog aparata mokraćnog mjehura. Uz to žena mora prestati teže fizički raditi i mora nositi trbušni pojas.

Ako je maternica jače spuštena (descezus i djelomično ili potpuno ispadanje maternice – prolaps), najbolje će pomoći operacija, koju preporuči ginekolog. Za stare žene s ispalom maternicom, mjesto operacije koja negdje zbog općeg lošeg stanja nije preporučljiva, dolazi u obzir potiskivanje ispale maternice natrag u rodnicu gumiranim ili plastificiranim uloškom-pesarom po Hodgeu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *