Serviranje vina


Ništa bolje ne dopunjuje j elo od vina. Izbor vina, bez razlike je li crno ili bijelo, slatko ili suho, prepušta se vašem ukusu i izboru. Iako postoj i tradicija da se određeno vino služi s određenim jelom, ipak se često odstupa od tih pravila, kao npr. služenje crnog vina uz ribu ili služenje bijelog vina uz teška jela. Zato je uvijek bolje služiti vino za koje ste sigurni da će vaši gosti voljeti.

Serviranje vina, Foto: M-Trudeau

Vrlo svečani ručkovi i večere zahtijevaju određeni oblik čaša za pojedina vina. No sve više su popularne tvz. čaše za sve svrhe. Takve čaše treba da imaju dugačku dršku, a sadržaj 2 1/2 del. Čaše se prema gore sužavaju i treba da budu kristalno jasne, a staklo što je moguće tanje. Ako čaše imaju uvjete koji su navedeni upotrebljive su za sve vrste vina (bijela, crna, crvena, slatka vina i za brandy) osim pjenušavih.

OSNOVNA PRAVILA PRI SLUŽENJU VINA JESU

Uvijek se prvo služi bijelo vino, a onda crveno li crno . Laka se vina služe uvijek prije teških vina. Stara se vina služe nakon mladih vina.

Preporučili bismo svakoj domaćici, a i domaćinu, da se pobliže upoznaju s vinima koja žele služiti (starost vina, iz koje pokrajine su vina, od koje vrste grožđa i drugo), jer će na taj način moći izabrati najbolja vina, na svoje zadovoljstvo i zadovoljstvo gostiju. Zlatno je pravilo, da je bolje jedna boca izvrsnog vina nego pet boca osrednjega ili lošeg vina.

TEMPERATURA VINA

Važna je pri služenju vina. Uglavnom , bijela vina i rose-vina služe se ohlađena u frižideru ili na ledu. Suha crvena vina služe se na temperaturi koja je nešto niža od sobne temperature. Šampanjac se služi jako ohlađen u frižideru ili na ledu.

AKO OSTANE VINA

Kad je boca vina jednom otvorena, najbolje ju je potrošiti. Ako ipak ostane nešto vina, treba ga dobro začepiti po mogućnosti novim čepom, jer na starom se kupe gljivice koje će prije vremena ukiseliti vino. Bocu stavite u hladnjak ; niska temperatura spriječit će kvarenje vina, ali ne dulje od par dana. Teška vina s više alkohola dulje se ovako drže nego lagana stolna. Kad se vino ukiseli, najbolje ga je baciti, jer nije za upotrebu, odnosno ne postaje, kako se misli, ocat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *